Warsztaty carvingowe
W sobotę, 15 listopada w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem odbyły się Warsztaty carvingowe.
Celem warsztatów jest podniesienie praktycznych umiejętności zawodowych poprzez nabycie przez uczestników umiejętności rzeźbienia motywów kwiatowych w owocach i warzywach, tworzenie dekoracji w postaci kompozycji przestrzennej.
W sobotę, 15 listopada w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem odbyły się Warsztaty carvingowe. W spotkaniu wzięli udział uczniowie klasy IT. Były to dla nich początki zgłębiania tajników rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczestnicy wykonali za pomocą specjalistycznych noży elementy kompozycji, a następnie połączyli je w całość używając środków pomocniczych. Motywem przewodnim warsztatów było wykorzystanie rzeźb w owocach i warzywach do przygotowania dekoracji na bożonarodzeniowy stół.
Program zajęć obejmował:
- podstawowe zasady bhp;
- historię sztuki carvingu;
- narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji;
- omówienie technik i rodzajów cięć;
- ćwiczenia praktyczne.
Zastosowanie sztuki carvingu:
- Rzeźbione warzywa i owoce są idealną dekoracją stołu podczas wesel, bankietów i imprez okolicznościowych;
- Znajdują miejsce podczas imprez firmowych (np. można wyrzeźbić nazwę lub logo);
- Różnego rodzaju promocje i działania marketingowe;
- Dekorowanie potraw i napojów;
- Rzeźby są niebanalnym prezentem na różne okazje.
Kolejne warsztaty będą poświęcone wykonywaniu grafiki w owocach i warzywach. Serdecznie zapraszam.
Oprac. Elżbieta Rukat