W Post tylko postnie
Czterdzieści dni Postu, to trochę długo, ale musimy sobie radzić.
Wykorzystajmy ten okres na kulinarne eksperymenty, w których będą „królować” potrawy bezmięsne. Tym razem zaprezentujemy Państwu potrawę wyróżnioną w zimowej edycji konkursu kulinarnego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem, którą przygotowały: Karolina Dzieciątko i Dorota Wieliczko (o konkursie pisaliśmy w artykule „Roladki najlepsze!”).
Ryba w sosie kaparowym w towarzystwie warzyw i ryżu
Składniki:
450 g fileta z ryby
1/2 sos sałatkowy francuski
100 g mąka pszenna
0lej do smażenia
7,5 dag masła
2 dag kapary
300 g bukietu warzyw
nać pietruszki, posiekana
150 g ryżu
50 g pomidorków / kostka /
cytryna
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Porcję ryby posypać sosem francuskim i solą. Rozgrzać olej na patelni, oprószyć rybę mąką i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać na patelnię 1 dag masła. Trzymać w cieple. Ugotowany ryż doprawić do smaku i podgrzać na patelni. Gorący włożyć do foremki. Ugotować bukiet warzyw w wodzie z solą i cukrem. Doprawić do smaku. Resztę masła rozpuścić, nie gotując, dodać kapary, połówki pomidorów i posiekaną nać pietruszki. Podgrzewać 2 minuty.
Na środek talerza wyłożyć bukiet warzyw, ryż z foremki i rybę. Polać sosem kaparowym z pomidorami. Udekorować 2 cząstkami cytryny.