W Post tylko postnie

2015.02.06.5Czterdzieści dni Postu, to trochę długo, ale musimy sobie radzić.

Wykorzystajmy ten okres na kulinarne eksperymenty, w których będą „królować” potrawy bezmięsne. Tym razem zaprezentujemy Państwu potrawę wyróżnioną w zimowej edycji konkursu kulinarnego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem, którą przygotowały: Karolina Dzieciątko i Dorota Wieliczko (o konkursie pisaliśmy w artykule „Roladki najlepsze!”).

Ryba w sosie kaparowym w towarzystwie warzyw i ryżu

2015.02.06.5Składniki:

450 g fileta z ryby

1/2 sos  sałatkowy francuski

100 g mąka pszenna

0lej do smażenia

7,5 dag masła

2 dag kapary

300 g bukietu warzyw

nać pietruszki, posiekana

150 g ryżu

50 g pomidorków / kostka /

cytryna

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Porcję ryby posypać sosem francuskim i solą. Rozgrzać olej na patelni, oprószyć rybę mąką i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać na patelnię 1 dag masła. Trzymać w cieple. Ugotowany ryż doprawić do smaku i podgrzać na patelni. Gorący włożyć do foremki. Ugotować bukiet warzyw w wodzie z solą i cukrem. Doprawić do smaku. Resztę masła rozpuścić, nie gotując, dodać kapary, połówki pomidorów i posiekaną nać pietruszki. Podgrzewać 2 minuty.

Na środek talerza wyłożyć bukiet warzyw, ryż z foremki i rybę. Polać sosem kaparowym z pomidorami. Udekorować 2 cząstkami cytryny.