Potrawka z karkówki
Z karkówki można przygotować wiele pysznych dań.
Można ją smażyć, piec, grillować. Można ją jeść na ciepło lub zimno. Można serwować ją domownikom lub gościom. Można przygotować ją na słodko lub na ostro. Można ją… Można byłoby jeszcze długo wymieniać, ale każdy ma zapewne wiele przepisów z karkówką w roli głównej.
Karkówka sporządzona według poniższego przepisu jest aromatyczna i smaczna. Świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem lub dowolnymi kluskami oraz ulubiona surówką.
Osobom, które preferują chudsze mięso, polecam mięso od szynki.
Potrawka z karkówki
Składniki:
– 1 kg karkówki lub mięsa od szynki
– ½ kg pieczarek pokrojonych w plastry (małe pieczarki wystarczy przekroić na połówki)
– 4 – 5 cebul pokrojonych w półplasterki
– marynata (przyprawa staropolska + 3 łyżki oleju)
– sos (3 łyżki cukru, 5 łyżek maggi, 10 łyżek wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki koncentratu pomidorowego)
– mięso:
pokroić w dużą kostkę
wymieszać z marynatą i odstawić na ok. 5 godzin
podsmażyć z obu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki
– cebulę lekko podsmażyć i ułożyć na mięsie
– pieczarki wyłożyć na cebulę
– wszystko polać sosem
– piec pod przykryciem – w temperaturze 180 st. C – aż mięso będzie miękkie.
Tekst/foto: dch