Zupa z curry
Curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie.
Curry uważana jest także za jedną z najzdrowszych przypraw świata. W jej skład wchodzą przyprawy, które razem stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Jej intensywny smak idealnie pasuje do mięsa, czy warzyw.
Zupa z curry
– podwójna pierś z kurczaka
– 2 torebki ryżu
– 2 kostki rosołowe – warzywne lub drobiowe
– puszka groszku
– śmietana (pojemnik 200 g)
– zielona pietruszka lub koperek
– curry, sól, pieprz
Sposób wykonania:
– zagotować ok. 3l wody i rozpuścić w niej kostki rosołowe
– piersi pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć, obsmażyć
– ryż ugotować
– do rosołu dodać piersi, ryż, groszek (może być z zalewą), śmietanę
– wszystko doprawić solą, pieprzem i curry
– przed podaniem posypać pietruszką lub koperkiem
Jeżeli potrawa będzie zbyt gęsta, należy dolać wody. Zupa świetnie smakuje również następnego dnia.
Smacznego!
Tekst/foto: dch