Grill – skrzydełka
Chrupiące, z sosem miodowo – musztardowym.
Proste w wykonaniu i smaczne danie, którego nie odmówią smakosze białego, drobiowego mięsa.
Składniki:
– 0,5 kg skrzydełek z kurczaka bez lotek
– 2 łyżki oleju
– sok z ½ cytryny
– 2 ząbki czosnku
– po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
– płatki kukurydziane
– 2 jajka
– mąka, łyżeczka soli i olej do smażenia
Sos:
– 4 łyżki musztardy
– 2 łyżki miodu
– łyżka majonezu
– 200 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy i kroimy na połówki, na wysokości stawu. Następnie – przez minimum 3 godziny – marynujemy je w słodkiej i ostrej papryce, soli, oleju, soku z cytryny i wyciśniętym przez praskę czosnku. Po zamarynowaniu skrzydełka panierujemy – kolejno – w mące, rozmąconym jajku i lekko pokruszonych płatkach kukurydzianych. Zapanierowane skrzydełka smażymy na złoto na patelni (po obsmażeniu można je grillować).
Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smacznego!
Tekst: Sławek Chyliński