Grill – skrzydełka

2015.06.19.11Chrupiące, z sosem miodowo – musztardowym.

Proste w wykonaniu i smaczne danie, którego nie odmówią smakosze białego, drobiowego mięsa.

Składniki:

– 0,5 kg skrzydełek z kurczaka bez lotek

2015.06.19.10– 2 łyżki oleju

– sok z ½ cytryny

– 2 ząbki czosnku

– po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki

– płatki kukurydziane

– 2 jajka

– mąka, łyżeczka soli i olej do smażenia

Sos:

– 4 łyżki musztardy

– 2 łyżki miodu

– łyżka majonezu

– 200 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Skrzydełka myjemy i kroimy na połówki, na wysokości stawu. Następnie – przez minimum 3 godziny – marynujemy je w słodkiej i ostrej papryce, soli, oleju, soku z cytryny i wyciśniętym przez praskę czosnku. Po zamarynowaniu skrzydełka panierujemy – kolejno – w mące, rozmąconym jajku i lekko pokruszonych płatkach kukurydzianych. Zapanierowane skrzydełka smażymy na złoto na patelni (po obsmażeniu można je grillować).

Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smacznego!

Tekst: Sławek Chyliński