Grill – bomba kaloryczna

2015.09.29.5No cóż, nie da się temu zaprzeczyć, że potrawa ta dostarczy nam zbyt wiele kalorii, ale…

Panowie, po dniu wytężonej pracy fizycznej, nie odmówią dostarczenia sobie budulca mięśniowego w postaci białka i tłuszczu, które zawiera… golonka – tym razem z grilla, popularna potrawa europejska. Ze względu na jej niepowtarzalny smak, zwłaszcza z dodatkiem „odrobiny” piwa, nie odmówią też jej sobie i nasze panie. Cóż tam kalorie – przecież na co dzień dbamy o zdrowie i… figurę, dręczymy się dietami warzywno-owocowymi, albo innymi. Chyba nam nie zaszkodzi pewna odmiana? Nie zapomnijmy o zimnym piwie, musztardzie i pieczywie. Mogą też być i inne dodatki. Smacznego!

2015.09.29.6Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka piwa
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka kminku zmielonego
  • sól

2015.09.29.7Przygotowanie:

  1. Oczyszczone golonki zalej lekko osolonym wrzątkiem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, po 30 minutach dodając posiekane drobno warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj kolejne pół godziny.
  2. Ugotowane golonki wyjmij i ostudź, natnij skórę w kratkę.
  3. Piwo połącz z olejem, miodem oraz przyprawami i posmaruj golonki.
  4. Rozgrzej grill ogrodowy. Piecz golonki ok. godzinę, często obracając i smarując pozostałą glazurą miodowo-piwną.

Źródło: www.zgrilla.pl