Grill – bomba kaloryczna
No cóż, nie da się temu zaprzeczyć, że potrawa ta dostarczy nam zbyt wiele kalorii, ale…
Panowie, po dniu wytężonej pracy fizycznej, nie odmówią dostarczenia sobie budulca mięśniowego w postaci białka i tłuszczu, które zawiera… golonka – tym razem z grilla, popularna potrawa europejska. Ze względu na jej niepowtarzalny smak, zwłaszcza z dodatkiem „odrobiny” piwa, nie odmówią też jej sobie i nasze panie. Cóż tam kalorie – przecież na co dzień dbamy o zdrowie i… figurę, dręczymy się dietami warzywno-owocowymi, albo innymi. Chyba nam nie zaszkodzi pewna odmiana? Nie zapomnijmy o zimnym piwie, musztardzie i pieczywie. Mogą też być i inne dodatki. Smacznego!
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- pół selera
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 1 liść laurowy
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 szklanka piwa
- pół szklanki oleju
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżeczka kminku zmielonego
- sól
Przygotowanie:
- Oczyszczone golonki zalej lekko osolonym wrzątkiem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, po 30 minutach dodając posiekane drobno warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj kolejne pół godziny.
- Ugotowane golonki wyjmij i ostudź, natnij skórę w kratkę.
- Piwo połącz z olejem, miodem oraz przyprawami i posmaruj golonki.
- Rozgrzej grill ogrodowy. Piecz golonki ok. godzinę, często obracając i smarując pozostałą glazurą miodowo-piwną.
Źródło: www.zgrilla.pl