Trochę cukinii, trochę dyni…
W ogrodach być może pozostały nam jeszcze dynie i cukinie. Jak je wykorzystać?
Ketchup z cukinii
Składniki:
– 4 kg cukinii
– 2 kg pomidorów
– 1 kg papryki czerwonej
– 1 kg cebuli
– 5 ząbków czosnku
– ½ szklanki soli
– 2 szklanki cukru
– 2 łyżki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka chilli
– 1 łyżka pieprzu
– 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
– 1 szklanka octu 10%
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć. Pozostałe warzywa drobno pokroić i razem z cukinią przełożyć do garnka. Gotować do miękkości, zblendować i jeszcze gorące przełożyć do małych słoików, które następnie pasteryzować przez 15 minut w temperaturze 90 st. C.
Złocista nutella z dyni
Składniki:
– dynia – 1 kg
– cukier – 200 g
– mleko skondensowane – ½ puszki
– biała czekolada
– cukier waniliowy – 1 op.
Wykonanie:
Dynię pieczemy w temp. 200 st. C przez 15 minut, miksujemy na puree. Następnie zasypujemy cukrem i gotujemy jeszcze 20 minut. Dodajemy mleko skondensowane i czekoladę. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.
Czekoladowa nutella ze śliwek
Składniki:
– 2,5 kg śliwek węgierek
– 1 kg cukru
– 5-6 łyżeczek kakao
Wykonanie:
Śliwki blend ujemy, dosypujemy cukier, kakao i całość smażymy ok. 2 godziny na małym ogniu. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.