Trochę cukinii, trochę dyni…

2014.10.05.1W ogrodach być może pozostały nam jeszcze dynie i cukinie. Jak je wykorzystać?

Ketchup z cukinii

Składniki:

2016-09-27-22– 4 kg cukinii

– 2 kg pomidorów

– 1 kg papryki czerwonej

– 1 kg cebuli

– 5 ząbków czosnku

– ½ szklanki soli

– 2 szklanki cukru

– 2 łyżki słodkiej papryki

– 1 łyżeczka chilli

– 1 łyżka pieprzu

– 2 słoiczki koncentratu pomidorowego

– 1 szklanka octu 10%

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć. Pozostałe warzywa drobno pokroić i razem z cukinią przełożyć do garnka. Gotować do miękkości, zblendować i jeszcze gorące przełożyć do małych słoików, które następnie pasteryzować przez 15 minut w temperaturze 90 st. C.

Złocista nutella z dyni

Składniki:

2016-09-27-21– dynia – 1 kg

– cukier – 200 g

– mleko skondensowane – ½ puszki

– biała czekolada

– cukier waniliowy – 1 op.

Wykonanie:

Dynię pieczemy w temp. 200 st. C przez 15 minut, miksujemy na puree. Następnie zasypujemy cukrem i gotujemy jeszcze 20 minut. Dodajemy mleko skondensowane i czekoladę. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.

Czekoladowa nutella ze śliwek

Składniki:

2016-09-27-23– 2,5 kg śliwek węgierek

– 1 kg cukru

– 5-6 łyżeczek kakao

Wykonanie:

Śliwki blend ujemy, dosypujemy cukier, kakao i całość smażymy ok. 2 godziny na małym ogniu. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.