Warsztaty carvingowe

2014.11.18.1W sobotę, 15 listopada w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem odbyły się Warsztaty carvingowe.

Celem warsztatów jest podniesienie praktycznych umiejętności zawodowych poprzez  nabycie przez uczestników umiejętności rzeźbienia motywów  kwiatowych  w owocach i warzywach, tworzenie dekoracji w postaci kompozycji przestrzennej.

2014.11.18.2

Wykonywanie kwiatów z marchewki

W sobotę, 15 listopada w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem odbyły się Warsztaty carvingowe.  W spotkaniu wzięli udział uczniowie klasy IT.  Były to dla nich początki zgłębiania tajników rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczestnicy wykonali za pomocą specjalistycznych noży elementy kompozycji, a następnie połączyli je w całość używając środków pomocniczych. Motywem przewodnim warsztatów było wykorzystanie rzeźb w owocach i warzywach do przygotowania dekoracji na bożonarodzeniowy stół.

2014.11.18.3

Uczniowie przy pracy

Program zajęć obejmował:

  • podstawowe zasady bhp;
  • historię sztuki carvingu;
  • narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji;
  • omówienie technik i rodzajów cięć;
  • ćwiczenia praktyczne.
2014.11.18.4

Łączenie elementów w kompozycję

Zastosowanie sztuki carvingu:

  • Rzeźbione warzywa i owoce są idealną dekoracją stołu podczas wesel, bankietów i imprez okolicznościowych;
  • Znajdują miejsce podczas imprez firmowych (np. można wyrzeźbić nazwę lub logo);
  • Różnego rodzaju promocje i działania marketingowe;
  • Dekorowanie potraw i napojów;
  • Rzeźby są niebanalnym prezentem na różne okazje.
2014.11.18.5

Tworzenie kompozycji

Kolejne warsztaty będą poświęcone wykonywaniu grafiki w owocach i warzywach. Serdecznie zapraszam.

Oprac. Elżbieta Rukat