Sałatki z mięsem
Polecamy mięsne sałatki. Stawiamy głównie na mięso drobiowe z warzywami i owocami – oczywiście odpowiednio „dosmaczane”.
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
– 500 g filetów z piersi kurczaka,
– sól, biały pieprz,
– 2 łyżki masła roślinnego,
– 100 g rukoli,
– 2 cykorie,
– 200 g pomidorków koktajlowych,
– 2 małe awokado,
– 1 ser z delikatną pleśnią,
– 2 łyżki octu malinowego,
– 6 łyżek oliwy,
– szczypta soli.
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Masło roślinne rozgrzać, smażyć na nim mięso 4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, wystudzić. Rukolę oczyścić, umyć, dobrze osączyć. Liście cykorii rozdzielić, również dokładnie umyć i osączyć. Pomidorki koktajlowe umyć, podzielić na połówki lub ćwiartki. Awokado obrać, podzielić wzdłuż na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Ser pokroić w kostkę. Mięso pokroić w plasterki, przełożyć na talerze z pozostałymi składnikami sałatki. Z octu malinowego, oliwy i szczypty soli przygotować sos winegret. Skropić nim sałatkę.
Sałatka z indykiem
Składniki:
– 200 g sałaty lodowej,
– 500 g czerwonej i żółtej papryki,
– 150 g kiełków soi,
– 2 małe cebule,
– 400 g sznycli z indyka,
– 10 łyżek oliwy,
– 2 zgniecione ząbki czosnku,
– 6-8 łyżek soku z limonki,
– sól,
– biały pieprz.
Wykonanie:
Sałatę lodową oczyścić, umyć i osączyć. Przełożyć na 4 talerze. Strąki papryki oczyścić, opłukać, pokroić na cienkie paseczki. Kiełki soi umyć, osączyć. Cebule obrać, posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, smażyć na niej kawałki indyka kilka minut, nie przerywając mieszania. Pod koniec smażenia dodać cebulę, czosnek, paprykę i kiełki. Dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Sok z limonki połączyć z pozostałą oliwą, dodać do sałatki, wymieszać. Ponownie przyprawić do smaku. Gotowe danie umieścić na talerzach wyłożonych sałatą. Natychmiast podawać.
Sałatka drobiowa z grejpfrutem
Składniki:
– 200 g piersi drobiowej (grillowanej i bez skóry),
– 1 czerwony grejpfrut,
– 50 g zielonej sałaty,
– 200 g marchewki,
– 1 mała cukinia,
– 150 g jogurtu (1,5%),
– curry w proszku,
– kolendra, kminek, tymianek,
– sól, sok z cytryny.
Wykonanie:
Mięso i grejpfruta pokroić w kostkę. Marchewkę i cukinię oczyścić, zetrzeć na tarce. Jogurt wymieszać z curry, kolendrą, kminkiem, tymiankiem, solą i sokiem z cytryny. Połączyć z mięsem i kostkami grejpfruta, dodać marchewkę i cukinię. Całość wymieszać. Umyte liście sałaty ułożyć na talerzach, umieścić na nich sałatkę.
Sałatka z wołowiną
Składniki:
– 250-300 g gotowanej chudej wołowiny,
– 1 mała puszka zielonej fasoli,
– 1 cebula,
– 1 pęczek natki pietruszki,
– 1 łyżka kaparów,
– 100-125 g majonezu,
– 1-2 łyżki jogurtu,
– 1 łyżka sosu chili.
Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie plasterki. Fasolę osączyć, cebulę posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, również posiekać. Przygotowane składniki wymieszać, dodać kapary. Z pozostałych składników przygotować marynatę, polać nią sałatkę. Danie wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Sławek Chyliński – na podstawie: Wyśmienite sałatki, KDC.