Sałatki z mięsem

2015.12.09.50Polecamy mięsne sałatki. Stawiamy głównie na mięso drobiowe z warzywami i owocami – oczywiście odpowiednio „dosmaczane”.

Sałatka z kurczakiem

Składniki:

2015.12.09.51– 500 g filetów z piersi kurczaka,

– sól, biały pieprz,

– 2 łyżki masła roślinnego,

– 100 g rukoli,

– 2 cykorie,

– 200 g pomidorków koktajlowych,

– 2 małe awokado,

– 1 ser z delikatną pleśnią,

– 2 łyżki octu malinowego,

– 6 łyżek oliwy,

– szczypta soli.

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Masło roślinne rozgrzać, smażyć na nim mięso 4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, wystudzić. Rukolę oczyścić, umyć, dobrze osączyć. Liście cykorii rozdzielić, również dokładnie umyć i osączyć. Pomidorki koktajlowe umyć, podzielić na połówki lub ćwiartki. Awokado obrać, podzielić wzdłuż na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Ser pokroić w kostkę. Mięso pokroić w plasterki, przełożyć na talerze z pozostałymi składnikami sałatki. Z octu malinowego, oliwy i szczypty soli przygotować sos winegret. Skropić nim sałatkę.

Sałatka z indykiem

Składniki:

2013.08.11– 200 g sałaty lodowej,

– 500 g czerwonej i żółtej papryki,

– 150 g kiełków soi,

– 2 małe cebule,

– 400 g sznycli z indyka,

– 10 łyżek oliwy,

– 2 zgniecione ząbki czosnku,

– 6-8 łyżek soku z limonki,

– sól,

– biały pieprz.

Wykonanie:

Sałatę lodową oczyścić, umyć i osączyć. Przełożyć na 4 talerze. Strąki papryki oczyścić, opłukać, pokroić na cienkie paseczki. Kiełki soi umyć, osączyć. Cebule obrać, posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, smażyć na niej kawałki indyka kilka minut, nie przerywając mieszania. Pod koniec smażenia dodać cebulę, czosnek, paprykę i kiełki. Dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Sok z limonki połączyć z pozostałą oliwą, dodać do sałatki, wymieszać. Ponownie przyprawić do smaku. Gotowe danie umieścić na talerzach wyłożonych sałatą. Natychmiast podawać.

Sałatka drobiowa z grejpfrutem

Składniki:

2015.12.09.52– 200 g piersi drobiowej (grillowanej i bez skóry),

– 1 czerwony grejpfrut,

– 50 g zielonej sałaty,

– 200 g marchewki,

– 1 mała cukinia,

– 150 g jogurtu (1,5%),

– curry w proszku,

– kolendra, kminek, tymianek,

– sól, sok z cytryny.

Wykonanie:

Mięso i grejpfruta pokroić w kostkę. Marchewkę i cukinię oczyścić, zetrzeć na tarce. Jogurt wymieszać z curry, kolendrą, kminkiem, tymiankiem, solą i sokiem z cytryny. Połączyć z mięsem i kostkami grejpfruta, dodać marchewkę i cukinię. Całość wymieszać. Umyte liście sałaty ułożyć na talerzach, umieścić na nich sałatkę.

Sałatka z wołowiną

Składniki:

2015.12.09.53– 250-300 g gotowanej chudej wołowiny,

– 1 mała puszka zielonej fasoli,

– 1 cebula,

– 1 pęczek natki pietruszki,

– 1 łyżka kaparów,

– 100-125 g majonezu,

– 1-2 łyżki jogurtu,

– 1 łyżka sosu chili.

Wykonanie:

Mięso pokroić w cienkie plasterki. Fasolę osączyć, cebulę posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, również posiekać. Przygotowane składniki wymieszać, dodać kapary. Z pozostałych składników przygotować marynatę, polać nią sałatkę. Danie wstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Sławek Chyliński – na podstawie: Wyśmienite sałatki, KDC.