Ajerkoniak
– pyszny likier jajeczny.
Dzisiaj chciałabym przypomnieć przepis na znany wszystkim ajerkoniak – elegancko nazywany advoccatem. Trunek ten uznawany jest jako tzw. „damski”. Ale znam panów, którzy chętnie się nim również delektują. Zaproponowany przeze mnie likierek sporządzony jest z wódki i jest łatwy w wykonaniu, a co najważniejsze już po godzinie nadaje się do spożycia. Ponieważ jest przepyszny, musimy liczyć się z tym, że będzie dla nas wielką pokusą i będziemy po niego często sięgać, a poczęstowani nim goście nie wyjdą dopóty, dopóki nie zobaczą dna butelki. Ponadto może być mile widzianym prezentem – może… z okazji zbliżających się WALENTYNEK?
SKŁADNIKI:
6 żółtek
1 lub 2 cukry waniliowe
12 łyżek cukru
1 mleko skondensowane słodzone
½ l wódki
SPOSÓB WYKONANIA:
Żółtka, cukier i cukier waniliowy – zmiksować.
Następnie dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować.
Na końcu dolewać wódkę i mieszać.
Powyższy przepis możemy urozmaicić. Jeżeli dodamy rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, tabliczkę czekolady – otrzymamy ajerkoniak czekoladowy, a jeżeli napar kawy – ajerkoniak kawowy.
Ajerkoniak nadaje się nie tylko do picia, ale jest również smakowitym dodatkiem do lodów, deserów, ciast, a może i … naleśników.
Smacznego, a może na zdrowie!
Tekst/foto: dch