Schab gotowany a’la pieczony
Po raz kolejny proponuję Państwu przepis na łatwą w przygotowaniu i smaczną potrawę. Będzie to schab gotowany, który smakuje – jak pieczony.
Składniki:
– ok. 1 ½ kg schabu (może też być karkówka)
Składniki na wywar:
– 2 l wody
– ½ szklanki soli
– 2 łyżeczki pieprzu mielonego
– 2 łyżki majeranku (lub innych ulubionych ziół)
– 1 główka czosnku
– 2-3 listki laurowe
Sposób wykonania:
Mięso umyć i ponakłuwać wykałaczką ze wszystkich stron).
Ugotować wywar z podanych składników.
Do gotującego się wywaru wrzucić mięso i gotować pod przykryciem 15 – 20 minut (w zależności od grubości schabu).
Pozostawić mięso (w wywarze) do ostygnięcia.
Po kilku godzinach ponownie zagotować potrawę.
Od momentu wrzenia gotować mięso pod przykryciem 15 – 20 minut.
Ponownie pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin.
Tak przygotowane mięso można wykorzystać jako wędlina lub danie obiadowe (wystarczy dorobić ulubiony sos).
Do schabu na zimno świetnie smakuje, szybki i łatwy w przygotowaniu, sos żurawinowy lub borówkowy, w skład którego wchodzą wspomniane borówki lub żurawina, majonez, jogurt naturalny i chrzan (proporcje według uznania).
Smacznego!
Tekst/foto: dch