Schab gotowany a’la pieczony

2016.02.23.1Po raz kolejny proponuję Państwu przepis na łatwą w przygotowaniu i smaczną potrawę. Będzie to schab gotowany, który smakuje – jak pieczony.

Składniki:

– ok. 1 ½ kg schabu (może też być karkówka)

2016.02.23.2Składniki na wywar:

– 2 l wody

– ½ szklanki soli

– 2 łyżeczki pieprzu mielonego

– 2 łyżki majeranku (lub innych ulubionych ziół)

– 1 główka czosnku

– 2-3 listki laurowe

Sposób wykonania:

Mięso umyć i ponakłuwać wykałaczką ze wszystkich stron).

Ugotować wywar z podanych składników.

Do gotującego się wywaru wrzucić mięso i gotować pod przykryciem 15 – 20 minut (w zależności od grubości schabu).  

Pozostawić mięso (w wywarze) do ostygnięcia.

Po kilku godzinach ponownie zagotować potrawę.

Od momentu wrzenia gotować mięso pod przykryciem 15 – 20 minut.

Ponownie pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin.

2016.02.23.3Tak przygotowane mięso można wykorzystać jako wędlina lub danie obiadowe (wystarczy dorobić ulubiony sos).

Do schabu na zimno świetnie smakuje, szybki i łatwy w przygotowaniu, sos żurawinowy lub borówkowy, w skład którego wchodzą wspomniane borówki lub żurawina, majonez, jogurt naturalny i chrzan (proporcje według uznania).

Smacznego!

Tekst/foto: dch