Eleganckie sałatki

2013.09.11Trochę dużo produktów i może pracochłonne, ale warte wykonania dla smaku.

Pikantna – owocowa

2016.03.10.10Składniki:

400 g filetów z piersi kurczaka, 3 łyżki oleju roślinnego, 250 g truskawek, 2 kiwi, 1 mango, 1 mała sałata rzymska, sól, biały pieprz

Sos:

1 mała papryczka chili, 1 pęczek melisy cytrynowej, 5 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżeczka miodu, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Truskawki podzielić na ćwiartki. Kiwi obrać, pokroić w cienkie plasterki. Z mango usunąć pestkę, miąższ również pokroić w cienkie plasterki.

Odłożyć 4 całe liście sałaty rzymskiej, pozostałe pokroić w paseczki.

Piersi z kurczaka pokroić w plasterki.

W salaterce umieścić pokrojone w paseczki liście sałaty rzymskiej. Przykryć całymi liśćmi sałaty. Dodać mięso i owoce.

Przygotować sos: papryczkę chili oczyścić, pokroić w krążki. Melisę cytrynową posiekać. Olej wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać krążki chili i melisę cytrynową, wymieszać.

Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę.

Serowa z gruszką

2016.03.10.11Składniki:

½ główki sałaty Batawia, 300 g sera gouda, 300 g usmażonej piersi z kurczaka, 2 soczyste gruszki, 2 dymki, 100 g orzechów włoskich, 150 g jogurtu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina, pieprz, sól, ½ łyżeczki świeżego lub suszonego estragonu

Wykonanie:

Sałatę umyć, porwać na kawałki.

Ser gouda pokroić w kostkę o wielkości 1 ½ centymetra. Wystudzone mięso z kurczaka pokroić w plasterki. Gruszki umyć, również pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki.

Ser wymieszać z mięsem, gruszkami, dymką i orzechami włoskimi. Dodać sałatę, przełożyć na salaterkę.

Przygotować sos: jogurt połączyć z musztardą i octem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i estragonem. Sosem polać przyprawioną sałatkę.

Z serem i owocami

2016.03.10.13Składniki:

1 jabłko, 1 gruszka, 1 pomarańcza, 200 g ciemnych i jasnych winogron, 20 g orzechów włoskich, 20 g orzeszków cashew, 200 g sera brie (zawartość tłuszczu 60%), 150 g śmietany, sok z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki curry, szczypta cynamonu

Wykonanie:

Jabłko i gruszkę obrać, pokroić na małe kawałki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Winogrona pokroić na połówki, usunąć z nich pestki.

Owoce przełożyć na talerze, posypać orzechami.

Ser brie pokroić na małe kawałki, dodać do owoców.

Przygotować sos: śmietanę wymieszać z sokiem pomarańczowym i cukrem. Przyprawić na pikantnie curry i cynamonem. Sosem polać sałatkę.

Z borowikami

2016.03.10.14Składniki:

300 g sałaty roszponki, 200 g koziego sera, 6 borowików, 8 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki pestek słonecznika, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki łagodnego octu winnego z białego wina, 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanej kolendry, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz

Wykonanie:

Roszponkę oczyścić, umyć. Ser pokroić w kostkę o wymiarach 2 X 2 centymetry. Borowiki oczyścić, pokroić w grube plasterki około 1 centymetra.

Mocno rozgrzać na patelni 4 łyżki oleju rzepakowego, smażyć na nim grzyby 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu, przełożyć na talerz. Na tę samą gorącą patelnię wrzucić pestki słonecznika, zrumienić. Ser panierować kolejno w jajkach i bułce tartej. Usmażyć na oleju słonecznikowym na złoty kolor.

Z octu winnego, oleju orzechowego, pozostałego oleju rzepakowego i przypraw przygotować sos.

Roszponkę wymieszać z przygotowanym sosem. Przełożyć na talerze. Dodać usmażone borowiki i kozi ser. Przed podaniem posypać pestkami słonecznika.

Opr.: Sławek Chyliński – na podstawie: Wyśmienite sałatki, KDC.