Eleganckie sałatki
Trochę dużo produktów i może pracochłonne, ale warte wykonania dla smaku.
Pikantna – owocowa
Składniki:
400 g filetów z piersi kurczaka, 3 łyżki oleju roślinnego, 250 g truskawek, 2 kiwi, 1 mango, 1 mała sałata rzymska, sól, biały pieprz
Sos:
1 mała papryczka chili, 1 pęczek melisy cytrynowej, 5 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżeczka miodu, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Truskawki podzielić na ćwiartki. Kiwi obrać, pokroić w cienkie plasterki. Z mango usunąć pestkę, miąższ również pokroić w cienkie plasterki.
Odłożyć 4 całe liście sałaty rzymskiej, pozostałe pokroić w paseczki.
Piersi z kurczaka pokroić w plasterki.
W salaterce umieścić pokrojone w paseczki liście sałaty rzymskiej. Przykryć całymi liśćmi sałaty. Dodać mięso i owoce.
Przygotować sos: papryczkę chili oczyścić, pokroić w krążki. Melisę cytrynową posiekać. Olej wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać krążki chili i melisę cytrynową, wymieszać.
Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę.
Serowa z gruszką
Składniki:
½ główki sałaty Batawia, 300 g sera gouda, 300 g usmażonej piersi z kurczaka, 2 soczyste gruszki, 2 dymki, 100 g orzechów włoskich, 150 g jogurtu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina, pieprz, sól, ½ łyżeczki świeżego lub suszonego estragonu
Wykonanie:
Sałatę umyć, porwać na kawałki.
Ser gouda pokroić w kostkę o wielkości 1 ½ centymetra. Wystudzone mięso z kurczaka pokroić w plasterki. Gruszki umyć, również pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki.
Ser wymieszać z mięsem, gruszkami, dymką i orzechami włoskimi. Dodać sałatę, przełożyć na salaterkę.
Przygotować sos: jogurt połączyć z musztardą i octem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i estragonem. Sosem polać przyprawioną sałatkę.
Z serem i owocami
Składniki:
1 jabłko, 1 gruszka, 1 pomarańcza, 200 g ciemnych i jasnych winogron, 20 g orzechów włoskich, 20 g orzeszków cashew, 200 g sera brie (zawartość tłuszczu 60%), 150 g śmietany, sok z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki curry, szczypta cynamonu
Wykonanie:
Jabłko i gruszkę obrać, pokroić na małe kawałki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Winogrona pokroić na połówki, usunąć z nich pestki.
Owoce przełożyć na talerze, posypać orzechami.
Ser brie pokroić na małe kawałki, dodać do owoców.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z sokiem pomarańczowym i cukrem. Przyprawić na pikantnie curry i cynamonem. Sosem polać sałatkę.
Z borowikami
Składniki:
300 g sałaty roszponki, 200 g koziego sera, 6 borowików, 8 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki pestek słonecznika, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki łagodnego octu winnego z białego wina, 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanej kolendry, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz
Wykonanie:
Roszponkę oczyścić, umyć. Ser pokroić w kostkę o wymiarach 2 X 2 centymetry. Borowiki oczyścić, pokroić w grube plasterki około 1 centymetra.
Mocno rozgrzać na patelni 4 łyżki oleju rzepakowego, smażyć na nim grzyby 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu, przełożyć na talerz. Na tę samą gorącą patelnię wrzucić pestki słonecznika, zrumienić. Ser panierować kolejno w jajkach i bułce tartej. Usmażyć na oleju słonecznikowym na złoty kolor.
Z octu winnego, oleju orzechowego, pozostałego oleju rzepakowego i przypraw przygotować sos.
Roszponkę wymieszać z przygotowanym sosem. Przełożyć na talerze. Dodać usmażone borowiki i kozi ser. Przed podaniem posypać pestkami słonecznika.
Opr.: Sławek Chyliński – na podstawie: Wyśmienite sałatki, KDC.