Gotujemy razem!
11 marca członkowie Sadowieńskiego Klubu Seniora zgłębiali tajniki zasad zdrowego żywienia.
Kolejną inicjatywą podjętą przez Gminny Ośrodek Kultury w Sadownem, który opiekuje się Sadowieńskim Klubem Seniora, było zorganizowanie zajęć kulinarnych dla członków Klubu. Dzięki uprzejmości Dyrektora ZSP w Sadownem p. Sławomira Ryszawy i w ramach promocji Szkoły, popołudniem 11 marca w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadziła Kadra Technikum – Panie: Elżbieta Rukat, Maria Dobies i Magdalena Figoń, oczywiście przy pomocy swoich uczniów z Technikum.
Około 30. uczestników warsztatów miało okazję wysłuchać na wstępie ciekawego wykładu na temat zasad prawidłowego żywienia. Pani Maria Dobies przy pomocy prezentacji multimedialnej wyjaśniała szczegółowo na czym polega zdrowe żywienie, jakie powinny być jego składniki i oczywiście – jakie zazwyczaj popełnia się błędy żywieniowe.
Pomimo, iż wielu z uczestników tych zajęć zna od podstaw sposób prawidłowego żywienia, często też stosuje zasady dietetyki, nie zaszkodziło przypomnieć im o chociażby stosowaniu różnorodności żywności, piramidzie żywieniowej, składnikach pokarmowych, a także – zasadach prawidłowego spożywania posiłków oraz ograniczeniach w przypadku borykania się z dolegliwościami organizmu.
W drugiej części warsztatów ich uczestnicy mieli za zadanie zapoznać się z techniką i przepisami wykonania dietetycznych dań. Jedna z grup zgłębiała, pod okiem p. Marii, zasady przygotowania kilku rodzajów zdrowych koktajli. Pani Magda wskazywała proste i szybkie sposoby przygotowania kilku kolorowych sałatek, natomiast Pani Ela prezentowała i zachęcała do przygotowywania specjalnego wystroju przy wykorzystaniu dostępnych darów natury – metodą carvingu.
Oczywiście wszystkie grupy i wykonywane przez nie prace opierały się o warzywa i owoce, których – jak podkreślały prowadzące zajęcia – jest zbyt mało na naszych stołach.
Czterogodzinne zajęcia być może choć odrobinę zmienią nawyki żywieniowe ich uczestników. Wszystko było bardzo smaczne i faktycznie proste w wykonaniu. Wiele osób deklarowało wykonywanie takich potraw w swoich domach i zgłębiało przepisy ich wykonania, zwłaszcza po wspólnej degustacji podsumowującej zajęcia.
Dziękujemy Paniom i uczniom z Technikum, którzy poświęcili bezinteresownie swój czas na przygotowanie i przeprowadzenie tych zajęć. Być może nie były one ostatnimi, a zapotrzebowanie na nie na pewno jest znaczne. Dodam tylko, że wkrótce opublikujemy kilka przepisów dań zaprezentowanych podczas tego, jakże udanego spotkania.
Tekst/foto: Sławek Chyliński