Przypominamy przepisy na Wielkanoc
Do Świąt Wielkanocnych jeszcze szmat czasu, bo w tym roku obchodzimy je w połowie kwietnia. Przed nami jeszcze Wielki Post, ale nie zaszkodzi już pomysleć o świątecznych potrawach.
W Internecie krąży wiele przepisów na potrawy wielkanocne, a my dzisiaj przypomnimy kilka szczególnych, które opracowała p. Elżbieta Rukat oraz nasze Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Pochodzą z opracowanej przez ZSP w Sadownem broszury pt. „Przepisy na Wielkanoc”.
Ciekawe nad czym teraz pracuje nasze Technikum? Może podzielą się z nami swoimi pomysłami!!!
Tymczasem zachęcamy do samodzielnego przetestowania wspomnianych przepisów i… smacznego! A na początek:
Żurek
-500ml żurku
-700ml bulionu lub wywaru z grzybów
-50g słoniny lub wędzonego boczku
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki chrzanu śmietankowego
-200g białej kiełbasy
-sól, pieprz, majeranek
-2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Słoninę lub boczek kroimy w kostkę i przesmażamy, skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę. Do żuru wlewamy 700ml bulionu lub wywaru z grzybów, dodajemy cebulę, czosnek, chrzan i kiełbasę, doprawiamy solą i gotujemy 15 minut. Kiełbasę wyjmujemy, kroimy w plastry. Jaja obieramy i przekrawamy na pół. Zupę miksujemy, przecieramy przez sito, dodajemy majeranek, kiełbasę oraz skwarki i gotujemy 5 minut. Rozkładamy jajka na talerzach, zalewamy je zupą i podajemy z ziemniakami gotowanymi lub puree, okraszonymi plastrami usmażonej cebuli.
*Zamiast bulionu lub wywaru z grzybów możemy dodać 700ml wody. Pod koniec gotowania do żuru możemy dodać 150ml śmietany. Zamiast podawać żur z osobno ugotowanymi ziemniakami, możemy je pokroić w kostkę i gotować 20 minut w zupie.
Tutaj znajdziemy przepisy z broszury pt. „Przepisy na Wielkanoc”>>>
Tekst: Sławek Chyliński/Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem