Julita i Szymon wygrali Konkurs w Zamku Kliczków!
Jeśli ktoś nie orientuje się w sytuacji, to wyjaśniamy: w dniach 17 – 18 listopada w Zamku Kliczków na Dolnym Śląsku odbywa się Konkurs gastronomiczny zaliczany do Kulinarnego Pucharu Polski.
Pierwszego dnia do rywalizacji przystąpiły szkoły gastronomiczne.
W Konkursie wzięli też udział: Julita Pyźlak i Szymon Jadczuk z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem wraz ze swoim opiekunem i wychowawcą klasy IIIT p. Marią Dobies.
Konkurs składał się z dwóch etapów : – I etap – kwalifikacje(przygotowanie i nadesłanie receptur zgodnie z wymogami organizatorów) i II etap – Konkurs Kulinarny – rywalizacja szkół gastronomicznych, która odbyła się właśnie 17 listopada, a przedmiotem Konkursu była przekąska zimna lub gorąca i danie główne.
Przekąska to pasztet z karpia w autorskiej odsłonie, a danie główne: filet z sandacza, polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone), naturalny miód pszczeli, owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyn …), ziemniak polski (więcej na ten temat na stronie. Pisaliśmy o przygotowaniach do Konkursu naszego Technikum w artykule „Ale pasztet!!!”.
A finał? Nasi byli bezkonkurencyjni i wygrali ten Konkurs! Brawa dla Julity i Szymona oraz Pani Marii!
I jeszcze ciekawostka: w ramach nagrody uczestnicy wygrali 3-dniowy kurs pod okiem szefa kuchni Zamku Kliczków Mariusza Kucharczaka… z pełnym wyżywieniem i noclegiem gratis.
Kim jest Mariusz Kucharczak? Pochodzi z Wielichowa. Ukończył szkołę zawodową o profilu kucharz w Grodzisku Wlkp. Od 18 lat pracuje w zawodzie, z czego 2 lata pracował w Niemczech. Podczas pracy używa tradycyjnych, jak i nowoczesnych technik gotowania – dzięki czemu przedstawia Kuchnię Polską w nowoczesnej odsłonie. Dania podaje nie tylko na talerzach, ale wykorzystuje do tego również drewno, kamienie, siano, muszle, rośliny ze szklarni i ogrodu oraz wszystko co można znaleźć w lesie, czy na plaży.
W pracy zawodowej poszerzał swoją wiedzę poprzez staże w restauracjach takich jak: Atelier Amaro, Senses czy Aruana w Hotelu Narvil. Dotychczas jego największe osiągnięcia to tytuł ,,SZEFA KUCHNI TRADYCYJNEJ ‘’ i jedna czapka od przewodnika Gaullt&Millau,wyróżnienie w konkursie na Wielkopolskiego kucharza roku oraz podwójne podium w konkursie Wine & Food Noble Night za przystawkę i danie główne(dwa trzecie miejsca).
Zobaczmy kilka zdjęć ze strony https://www.facebook.com/Technikum-%C5%BBywienia-i-Us%C5%82ug-Gastronomicznych-w-Sadownem-243959705762262/.
Tekst: Sławek Chyliński
Foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem