Sałatki na karnawał

Karnawał to czas zabawy i spotkań w gronie przyjaciół, podczas których warto zadbać o oryginalne dania na naszym stole.

W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Kilka z nich proponujemy…

Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami

Składniki:

– 1 duży brokuł

– 2 czerwone cebule

– 1 jabłko

– 100 g słonecznika

– 100 g orzechów włoskich

– 250 g żurawiny

– 15 plasterków baleronu

– 1/3 szklanki octu

– 3 łyżki brązowego cukru

– 3 łyżki majonezu

Wykonanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki, dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł. Wszystko delikatnie mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

Składniki:

– 1 podwójny filet z kurczaka

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 3 łyżki masła

– 1 bagietka

– 1 sałata lodowa

– 40 g żółtego sera

– 100 g pestek dyni

– sól i pieprz

Sos:

– 6 łyżek oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka musztardy

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę. Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy sosem.

Sałatka ananasowa z czosnkiem

Składniki:

– 2 x ananas w puszce

– 2 x kukurydza w puszce

– 4 jabłka

– 0,5 kg sera żółtego

– cykoria lub sałata rzymska

– główka czosnku

– majonez

– słodka śmietana

– sól i pieprz

– ewentualnie seler naciowy

Wykonanie:

Do pokrojonego w kostkę ananasa z dwóch puszek dodajemy 4 obrane i pokrojone również w kostkę jabłka oraz 0.5 kilograma żółtego sera – kroimy go także w drobną kostkę lub, jeśli ktoś woli, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko uzupełniamy o kukurydzę z 2 puszek.

0,5 szklanki soku z ananasa mieszamy z niewielką ilością majonezu ( 3-4 łyżki), dodajemy troszkę gęstej słodkiej śmietany i przeciśnięty przez prasę czosnek. Sos mieszamy i zalewamy nim wcześniej przygotowane składniki sałatki – na godzinę przed podaniem wkładamy ją do lodówki.

Tekst: Sławek Chyliński

Na podstawie: 

www.superpani.pl

www.SmakImprezy.pl