Sałatki na karnawał
Karnawał to czas zabawy i spotkań w gronie przyjaciół, podczas których warto zadbać o oryginalne dania na naszym stole.
W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Kilka z nich proponujemy…
Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami
Składniki:
– 1 duży brokuł
– 2 czerwone cebule
– 1 jabłko
– 100 g słonecznika
– 100 g orzechów włoskich
– 250 g żurawiny
– 15 plasterków baleronu
– 1/3 szklanki octu
– 3 łyżki brązowego cukru
– 3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki, dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł. Wszystko delikatnie mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni
Składniki:
– 1 podwójny filet z kurczaka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki masła
– 1 bagietka
– 1 sałata lodowa
– 40 g żółtego sera
– 100 g pestek dyni
– sól i pieprz
Sos:
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę. Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy sosem.
Sałatka ananasowa z czosnkiem
Składniki:
– 2 x ananas w puszce
– 2 x kukurydza w puszce
– 4 jabłka
– 0,5 kg sera żółtego
– cykoria lub sałata rzymska
– główka czosnku
– majonez
– słodka śmietana
– sól i pieprz
– ewentualnie seler naciowy
Wykonanie:
Do pokrojonego w kostkę ananasa z dwóch puszek dodajemy 4 obrane i pokrojone również w kostkę jabłka oraz 0.5 kilograma żółtego sera – kroimy go także w drobną kostkę lub, jeśli ktoś woli, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko uzupełniamy o kukurydzę z 2 puszek.
0,5 szklanki soku z ananasa mieszamy z niewielką ilością majonezu ( 3-4 łyżki), dodajemy troszkę gęstej słodkiej śmietany i przeciśnięty przez prasę czosnek. Sos mieszamy i zalewamy nim wcześniej przygotowane składniki sałatki – na godzinę przed podaniem wkładamy ją do lodówki.
Tekst: Sławek Chyliński
Na podstawie:
www.superpani.pl
www.SmakImprezy.pl