Sztuka latte art w sadowieńskim Technikum
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem weźmie udział w programie innowacji „Barista z elementami latte art”. Z czym to się je, a właściwie… pije?
Projekt „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” jest realizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A. W projekcie, w ramach wdrożenia programu innowacji pedagogicznej w szkole pn. „Barista z elementami latte art”, weźmie również udział kadra pedagogiczna i 60-ciu uczniów z różnych klas o profilu gastronomicznym sadowieńskiego Technikum.
Jak wyjaśnia p. Maria Dobies – nauczyciel zawodu i koordynator projektu z ramienia ZSP w Sadownem, „Program innowacji Barista z elementami latte art, będzie zawierał tematykę związaną ze znajomością kawy, podstawowej wiedzy na temat pochodzenia kawy: gatunków, odmian botanicznych, metod obróbki kawy. Dzięki innowacji pedagogicznej uczeń zdobędzie umiejętności w zakresie parzenia i podawania kawy, zapozna się z różnymi gatunkami kaw. Szkolenie obejmie również sposoby podania kawy, które wyeksponują jej aromat i smak, a także zawierać będą techniki artystycznego przygotowania kawy (z dodatkami, wielowarstwowe, ozdobione obrazkami na piance z mleka), które mogą zachwycić swoim wyglądem. Uczestnicy szkolenia nauczą się jak ze zwykłej kawy z mlekiem uczynić prawdziwe artystyczne cudo, dekorując ją pianką z ubitego mleka i tworząc na jej powierzchni rysunki (latte art).
Kurs ma na celu doskonalenie sztuki latte art poprzez poznawanie kolejnych technik dekorowania kaw (free pour, etching), łączenia ich oraz stosowania podczas pracy w kawiarni czy restauracji. Innowacją szkolenia jest rozbudowany moduł związany z charakterystyką mleka oraz jego analizą, jako produktu budującego atrakcyjny wizerunek serwowanych kaw przez baristę. Warsztaty praktyczne poparte solidną dawką wiedzy teoretycznej pozwolą w szybkim czasie uzyskać pożądane efekty w postaci wzoru na każdej serwowanej kawie przez baristę.
Efektem innowacji pedagogicznej jest podniesienie jakości prowadzonych szkoleń z zakresu technik pracy baristy poprzez poznanie nowych technik trenerskich. Nowoczesne podejście do przekazywania wiedzy jest kluczowe dla uzyskania pożądanych efektów z kursów prowadzonych dla uczniów. Pedagodzy po zakończeniu kursu trenerskiego będą mogli zarówno zweryfikować wiedzę uczniów, utrwalić ją poprzez szereg warsztatowych zadań, a jednocześnie będą mogli budować system ich rozwoju podczas prowadzonych zajęć.
Na początek szkolenia przejdą pedagodzy sadowieńskiego Technikum, a tuż po nich – uczniowie z klas o profilu gastronomicznym – podaje p. Maria Dobies. Szkoleniem zajmie się znana firma „Colours of Coffe”. Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Sadownem wygospodarował na ten cel i dla przyszłych zajęć nowe pomieszczenie, znajdujące się obok już istniejących sal Technikum, do którego zakupiono z projektu specjalne wyposażenie. Jakie? Proszę zobaczyć – dodaje p. Maria.
Zawsze chętnie oglądamy nowości i równie chętnie będziemy śledzić przebieg szkoleń programu „Barista z elementami latte art”.
Tekst/foto: Sławek Chyliński