Deser z mascarpone i owocami

Skorzystajmy z umiejętności kulinarnych uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. Propozycja na dziś? Deser z mascarpone i owocami.

Składniki:

  • 250 g schłodzonego sera mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru lub ksylolitu
  • paczka biszkoptów
  • koszyczek malin i borówek

Wykonanie:

Mascarpone i śmietanę zmiksować razem z cukrem na jednolitą, stałą, kremową masę. Przekładać na zmianę z owocami i biszkoptami tworząc warstwy. Kolejność dowolna, jednakże polecamy jako pierwszą (na dnie): biszkopty, a ostatnią: owoce. Deser można schłodzić w lodowce lub podawać od razu.

Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem