Kiełbasa biała w panierce…
W sadowieńskim Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych już świątecznie. Oto propozycja uczniów na wielkanocny stół.
Kiełbasa biała w panierce z purre ziemniaczano – chrzanowym
Składniki:
Kiełbasa w panierce:
- kiełbasa biała surowa 1 pętko
- bułka tarta 30 g
- jajo kurze 1 szt.
- kapusta biała 80 g
- marchew 1 szt.
- śmietana 12% 30 ml
Purre:
- ziemniaki 300 g
- chrzan tarty 2 łyżki
- śmietana 18% 100 ml
- sól, pieprz do smaku
Elementy dekoracyjne:
- kiełki z buraka
- rozmaryn świeży
Przygotowanie:
Kiełbasę podgotować kilka minut w wodzie. Zdjąć jelito, zapanierować w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor.
Kapustę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w julienne marchew.
Ziemniaki ugotować, odlać wodę, dodać śmietanę, chrzan, dokładnie zblendować, doprawić do smaku.
Gotowe danie wyporcjować na talerzu.
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem