Pomysł na zupę…
Danie dnia wg uczniów Technikum to: Zupa chrzanowa z chipsami z boczku, garnierowana kiełkami z buraka.
Składniki:
1kg ziemniaków
2 cebule
2 pietruszki
pół selera
5 szt. ziela angielskiego
3 liście laurowe
150ml śmietany 12%
boczek wędzony, 3 plasterki
kiełbasa biała surowa, pętko
100ml zakwasu na żurek
2 łyżki chrzanu tartego
sól, pieprz, cukier do smaku
Elementy dekoracyjne:
kiełki z buraka
Przygotowanie:
Zeszklić na maśle cebulę, dodać seler, pietruszkę, ziemniaki, podsmażony boczek oraz białą kiełbasę. Zalać wodą do przykrycia, dodać przyprawy, gotować wywar przez około 25 min.
Wyłowić ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodać chrzan.
W osobnym naczyniu zahartować śmietanę, dodać do zupy. Dokładnie zblendować. Doprawić do smaku.
Wyeksponować na talerzu.
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem