Kotlety z kapusty i mięsa
Już tytuł wskazuje, jaką niespodziankę przygotowali nam tym razem uczniowie sadowieńskiego Technikum Gastronomicznego.
Kotlety z kapusty i mięsa
Składniki :
Kapusta biała – 1200 g
Cebula – 100 g
Mąka ziemniaczana – 30 g
Jaja – 1 szt.
Bułka tarta – 100 g
Tłuszcz – 120 g
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przeprowadzić obróbkę wstępną.
- Kapustę oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować na pół miękko.
- Cebulę zrumienić na tłuszczu.
- Ugotowaną kapustę ostudzić, dobrze odcisnąć.
- Mięso opłukać i zemleć z cebulą i kapustą.
- Dodać mąkę ziemniaczaną, jajo, przyprawy – wymieszać i wyrobić masę.
- Formować kotlety (po 2 szt. na porcję), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Podawać z ziemniakami i sosem.
Porcja potrawy powinna ważyć 200 g.
Tekst/foto: Dominika Rogaska – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem