Coś do chleba – pasty

Proste i szybkie w wykonaniu, nie tylko owocowo – warzywne.

…paprykowa

Składniki:

– 3 duże strąki czerwonej papryki

– 2 duże strąki żółtej papryki

– ½ szklanki oliwy z oliwek

– 3 ząbki czosnku

– 10 dag oliwek bez pestek (najlepiej pół na pół czarnych i zielonych, choć mogą też być same zielone)

– spora garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)

– sól, mielona ostra papryka

Wykonanie:

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w szerokie paski i zeszklić na tłuszczu. Oliwki drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, dodać do papryki razem z posiekaną zieleniną i doprawić do smaku. Dobrze wymieszać na małym ogniu. Podawać na gorąco z chrupiącymi bułeczkami lub z frytkami ziemniaczanymi. Możemy także podać jako sos do ugotowanego al dente makaronu.

– jajeczna

Składniki:

– 10 jajek

– 5 łyżek masła lub dobrej margaryny

– 2 cebule

– posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek, bazylia, oregano, majeranek)

– sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połowę. Wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Białka drobniutko posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Ciepłe masło utrzeć na krem, dodać rozdrobnione jajka, cebulę i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce. Smarować kromki chleba lub bułki albo krakersy.

Wersja urozmaicona:

Do podstawowej wersji tej pasty, którą każdy może zmieniać i modyfikować według swojej fantazji i dostępnych środków, możemy dodać na przykład koncentrat pomidorowy, posiekane oliwki, kiszony ogórek lub paprykę (świeżą lub marynowaną), posiekane orzechy, a cebulę zastąpić zmiażdżonym czosnkiem. Smak mogą zmienić także przyprawy: pieprz cayenne, mielona papryka lub gałka muszkatołowa.

… zielona

Składniki:

– 2 awokado

– sok z cytryny

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, miąższ awokado rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, zioła, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Smarować cienkie kromki ciemnego chleba, grahama, pieczywa chrupkiego lub krakersy.

…serowa

Składniki:

– 2 porcje kremowego topionego sera

– 10 dag posiekanych orzechów włoskich

– pieprz

– odrobina posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Serki utrzeć na kremową masę, dodać drobniutko posiekane orzechy oraz zieleninę, doprawić do smaku. Smarować kromki pumpernikla lub grahama.

…luksusowa

Składniki:

– 2 awokado

– 2 łyżki naturalnego jogurtu

– 2 cebule

– 1 strąk czerwonej papryki

– 1 łyżka soku cytrynowego

– sól

– pieprz cayenne

– 20 dag twarogu

Wykonanie:

Miąższ awokado zmiksować z twarożkiem, jogurtem, posiekaną papryką i cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne. Podawać do grzanek i bagietek.

…twarogowa

Składniki:

– 25 dag tłustego białego sera

– 1 łyżka miodu

– kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru

– 1 łyżeczka przyprawy curry

Wykonanie:

Imbir zetrzeć na tarce z dużymi otworami, ser przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.

…marchewkowa

Składniki:

– 3-4 średnie marchewki

– 10-15 dag białej rzodkwi

– garść pestek słonecznika

– 2-3 łyżki oliwy

– sok z cytryny

– sól

Wykonanie:

Marchewkę i rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Marchewkę, rzodkiew i pestki słonecznika zmiksować z oliwą, doprawić do smaku.

…śledziowa

Składniki:

– 4 filety śledziowe

– 10 dag tłustego boczku

– 1-2 cebule

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, oregano)

– pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki jak najdrobniej posiekać i wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.

…tuńczykowa

Składniki:

– 1 puszka tuńczyka sałatkowego

– 10 dag margaryny lub masła

– 3 łyżki śmietanki

– sok z cytryny

– garść posiekanej natki pietruszki

– 1-2 ząbki czosnku

– sól, mielona ostra papryka

Wykonanie:

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Odsączoną rybę, tłuszcz o temperaturze pokojowej i śmietankę zmiksować na jednolitą masę, wymieszać z posiekaną zieleniną i czosnkiem, doprawić do smaku. Przed podaniem wstawić do lodówki na kilka godzin.

…z curry

Składniki:

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 1 duży strąk czerwonej papryki

– 1 ogórek konserwowy

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, kolendra, tymianek)

– 1 łyżeczka przyprawy curry

– 3 łyżki majonezu

– sok z cytryny

– sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i drobniutko posiekać. Białka i ogórek drobno pokroić. Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z curry, majonezem i sokiem z cytryny. Dodać białka, paprykę, ogórek i zieleninę, doprawić do smaku.

…z wędzonego mięsa drobiowego

Składniki:

– 20 dag wędzonego mięsa drobiowego

– 1 łyżka ostrej musztardy

– 2 jajka ugotowane na twardo

– 3-4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu lub śmietany

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, rzeżucha, tymianek, oregano)

– sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso i jajka przepuścić przez maszynkę, a następnie zmiksować z jogurtem lub śmietaną, musztardą i posiekaną zieleniną. Doprawić do smaku.

…szynkowa

Składniki:

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 15 dag szynki lub parówek (mogą być sojowe)

– 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, oregano, rzeżucha, szczypiorek, estragon)

– sól

Wykonanie:

Jajka i szynkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać oliwę, posiekaną zieleninę, sól i paprykę. Wyrobić na jednolitą masę.

…puszysta

Składniki:

– 20 dag ementalera

– 4 łyżki masła

– 2 ugotowane żółtka

– 1 łyżka musztardy

Wykonanie:

Ser zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, dodać roztarte żółtko z ugotowanego jajka, masło, musztardę do smaku. Utrzeć na pulchną masę.

…rzodkiewkowa

Składniki:

– 1 pęczek rzodkiewek

– 2 jajka ugotowane na twardo

– 2 łyżki gęstej śmietany

– sól, pieprz, świeży koperek

Wykonanie:

Rzodkiewkę umyć, odciąć ogonki i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Jajka drobno posiekać. Połączyć ze śmietaną, rzodkiewką i koperkiem. Doprawić do smaku.

Masę można też wymieszać z twarogiem (25 dag) i podawać po schłodzeniu.

Na dodatek… zielone masło

Składniki:

– 10 dag masła

– 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku

Wykonanie:

Szczypiorek (koperek) opłukać i drobno posiekać. Utrzeć z masłem. Uformować wałeczek 2 cm i schłodzić w lodówce. Gdy zastygnie pokroić w krążki. Podawać jako dodatek do mięs. Masłem też można oczywiście smarować pieczywo. W wersji pikantnej masła – zamiast zieleniny masło można utrzeć z musztardą.

Tekst: Sławek Chyliński

Foto: Internet