Coś do chleba – pasty
Proste i szybkie w wykonaniu, nie tylko owocowo – warzywne.
…paprykowa
Składniki:
– 3 duże strąki czerwonej papryki
– 2 duże strąki żółtej papryki
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 3 ząbki czosnku
– 10 dag oliwek bez pestek (najlepiej pół na pół czarnych i zielonych, choć mogą też być same zielone)
– spora garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)
– sól, mielona ostra papryka
Wykonanie:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w szerokie paski i zeszklić na tłuszczu. Oliwki drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, dodać do papryki razem z posiekaną zieleniną i doprawić do smaku. Dobrze wymieszać na małym ogniu. Podawać na gorąco z chrupiącymi bułeczkami lub z frytkami ziemniaczanymi. Możemy także podać jako sos do ugotowanego al dente makaronu.
– jajeczna
Składniki:
– 5 łyżek masła lub dobrej margaryny
– 2 cebule
– posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek, bazylia, oregano, majeranek)
– sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połowę. Wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Białka drobniutko posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Ciepłe masło utrzeć na krem, dodać rozdrobnione jajka, cebulę i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce. Smarować kromki chleba lub bułki albo krakersy.
Wersja urozmaicona:
Do podstawowej wersji tej pasty, którą każdy może zmieniać i modyfikować według swojej fantazji i dostępnych środków, możemy dodać na przykład koncentrat pomidorowy, posiekane oliwki, kiszony ogórek lub paprykę (świeżą lub marynowaną), posiekane orzechy, a cebulę zastąpić zmiażdżonym czosnkiem. Smak mogą zmienić także przyprawy: pieprz cayenne, mielona papryka lub gałka muszkatołowa.
… zielona
Składniki:
– sok z cytryny
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, miąższ awokado rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, zioła, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Smarować cienkie kromki ciemnego chleba, grahama, pieczywa chrupkiego lub krakersy.
…serowa
Składniki:
– 2 porcje kremowego topionego sera
– 10 dag posiekanych orzechów włoskich
– pieprz
– odrobina posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Serki utrzeć na kremową masę, dodać drobniutko posiekane orzechy oraz zieleninę, doprawić do smaku. Smarować kromki pumpernikla lub grahama.
…luksusowa
Składniki:
– 2 łyżki naturalnego jogurtu
– 2 cebule
– 1 strąk czerwonej papryki
– 1 łyżka soku cytrynowego
– sól
– pieprz cayenne
– 20 dag twarogu
Wykonanie:
Miąższ awokado zmiksować z twarożkiem, jogurtem, posiekaną papryką i cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne. Podawać do grzanek i bagietek.
…twarogowa
Składniki:
– 25 dag tłustego białego sera
– 1 łyżka miodu
– kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
– 1 łyżeczka przyprawy curry
Wykonanie:
Imbir zetrzeć na tarce z dużymi otworami, ser przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.
…marchewkowa
Składniki:
– 10-15 dag białej rzodkwi
– garść pestek słonecznika
– 2-3 łyżki oliwy
– sok z cytryny
– sól
Wykonanie:
Marchewkę i rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Marchewkę, rzodkiew i pestki słonecznika zmiksować z oliwą, doprawić do smaku.
…śledziowa
Składniki:
– 10 dag tłustego boczku
– 1-2 cebule
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, oregano)
– pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki jak najdrobniej posiekać i wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.
…tuńczykowa
Składniki:
– 1 puszka tuńczyka sałatkowego
– 10 dag margaryny lub masła
– 3 łyżki śmietanki
– sok z cytryny
– garść posiekanej natki pietruszki
– 1-2 ząbki czosnku
– sól, mielona ostra papryka
Wykonanie:
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Odsączoną rybę, tłuszcz o temperaturze pokojowej i śmietankę zmiksować na jednolitą masę, wymieszać z posiekaną zieleniną i czosnkiem, doprawić do smaku. Przed podaniem wstawić do lodówki na kilka godzin.
…z curry
Składniki:
– 1 duży strąk czerwonej papryki
– 1 ogórek konserwowy
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, kolendra, tymianek)
– 1 łyżeczka przyprawy curry
– 3 łyżki majonezu
– sok z cytryny
– sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i drobniutko posiekać. Białka i ogórek drobno pokroić. Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z curry, majonezem i sokiem z cytryny. Dodać białka, paprykę, ogórek i zieleninę, doprawić do smaku.
…z wędzonego mięsa drobiowego
Składniki:
– 20 dag wędzonego mięsa drobiowego
– 1 łyżka ostrej musztardy
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 3-4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu lub śmietany
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, rzeżucha, tymianek, oregano)
– sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso i jajka przepuścić przez maszynkę, a następnie zmiksować z jogurtem lub śmietaną, musztardą i posiekaną zieleniną. Doprawić do smaku.
…szynkowa
Składniki:
– 15 dag szynki lub parówek (mogą być sojowe)
– 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, oregano, rzeżucha, szczypiorek, estragon)
– sól
Wykonanie:
Jajka i szynkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać oliwę, posiekaną zieleninę, sól i paprykę. Wyrobić na jednolitą masę.
…puszysta
Składniki:
– 4 łyżki masła
– 2 ugotowane żółtka
– 1 łyżka musztardy
Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, dodać roztarte żółtko z ugotowanego jajka, masło, musztardę do smaku. Utrzeć na pulchną masę.
…rzodkiewkowa
Składniki:
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 2 łyżki gęstej śmietany
– sól, pieprz, świeży koperek
Wykonanie:
Rzodkiewkę umyć, odciąć ogonki i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Jajka drobno posiekać. Połączyć ze śmietaną, rzodkiewką i koperkiem. Doprawić do smaku.
Masę można też wymieszać z twarogiem (25 dag) i podawać po schłodzeniu.
Na dodatek… zielone masło
Składniki:
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku
Wykonanie:
Szczypiorek (koperek) opłukać i drobno posiekać. Utrzeć z masłem. Uformować wałeczek 2 cm i schłodzić w lodówce. Gdy zastygnie pokroić w krążki. Podawać jako dodatek do mięs. Masłem też można oczywiście smarować pieczywo. W wersji pikantnej masła – zamiast zieleniny masło można utrzeć z musztardą.
Tekst: Sławek Chyliński
Foto: Internet