Jeśli wiśnie, to…
Roślina sadownicza w licznych odmianach (w Polsce około 30), a najpopularniejsza z nich to stara odmiana Łutówka. A ciasta z nich – wyśmienite!
Biszkopt z wiśniami
Potrzebne składniki:
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- parę łyżek cukru trzcinowego (można nie dodawać),
- 2 szklanki mąki,
- parę plasterków masła,
- cynamon,
- wiśnie.
Sposób wykonania:
1. Miksujemy jajka oraz cukier na puszysta masę, stopniowe dodajemy mąkę (ciągle miksując).
2. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy owoce i posypujemy cynamonem.
3. Następnie masło kroimy na plasterki i układamy je na owocach. Całą powierzchnię posypujemy cukrem (można cukrem wanilinowym)
4. Pieczemy około 40 minut w 175°C.
Jeszcze raz biszkopt z …
/forma 25×38 cm/
* 6 jaj,
* 3/4 szkl. cukru pudru,
* 1 1/2 szkl. mąki,
* cukier waniliowy,
* szczypta soli,
* 3 łyżki stopionego masła,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1,5 – 2 szkl. wydrylowanych i odsączonych z nadmiaru soku wiśni,
* cukier puder na wierzch.
Oddzielić żółtka od białek. W większej misce ubić pianę ze szczyptą soli 'na sztywno’. Wciąż ubijając dodać cukier, cukier waniliowy, potem po jednym żółtku i letnie masło. Na koniec dosypać mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Na wierzch poukładać wiśnie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 30-40 minut, do zrumienienia.
Po wyjęciu na kratkę posypać cukrem pudrem. Jest pyszne jeszcze ciepłe, chociaż zdrowy rozsądek nakazuje poczekać z jedzeniem do ostudzenia.
Tekst/foto: Sławek Chyliński