Borówka amerykańska

2013.07.30Duże, soczyste i słodkie borówki amerykańskie to ozdoba niejednego stołu. Owoce te można wykorzystywać w różnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach.

Świetnie też nadają się na galaretki, dżemy, do ciast i muffinek. Z powodzeniem można używać ich jako nadzienia do pierogów, knedli, a także jako dodatku do makaronu. Borówki amerykańskie nadają się także na likiery, nalewki i wina, zaś suszone – można jeść solo, w formie drobnych przekąsek lub dodawać do porannych płatków kukurydzianych.

2013.07.30.1Naleśniki z serem homogenizowanym i borówkami

Składniki:

  • 1 szklanka owoców (np. borówek amerykańskich)
  • 250 ml serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę. Żółtka połącz z mlekiem, łyżką oleju i mąką, a następnie posól, zmiksuj i wymieszaj z pianą z białek. Ciasto pozostaw kilkanaście minut, aby ”odpoczęło”. Patelnie lekko natłuść przy pomocy ręcznika papierowego nasączonego w oleju. Z ciasta  formuj na patelni okrągłe placki. Smaż naleśniki do momentu, kiedy się zrumienią.

Do serka homogenizowanego dodaj 3 łyżki cukru i wymieszaj. Pół szklanki śmietany zmiksuj z połową szklanki borówek. Naleśniki posmaruj serkiem homogenizowanym, zwiń w rulon i zetnij pod skosem. Kawałki naleśników maczaj w przygotowanym sosie z borówek i śmietany. Naleśniki podawaj ze świeżymi owocami borówek.

2013.07.30.2Sernik na zimno z borówkami

Składniki:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 malinowe galaretki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ok. 100 g borówek
  • 2 op. biszkoptów
  • bita śmietana

Sposób przyrządzania:

Galaretkę malinową rozpuść w połowie wody podanej na opakowaniu, lekko wystudź. Galaretkę cytrynową rozpuść w drugim naczyniu w ok. 1 szklance wody. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody. Serek waniliowy zmiksuj mikserem wraz z żelatyną. Biszkopty pokrusz drobno i zmiksuj mikserem wraz z 1/2 szklanki ciepłej galaretki cytrynowej.

Na dnie tortownicy ułóż zmiksowane z galaretką biszkopty. Odczekaj chwilkę, aby masa przestygła i zaczęła tężeć. Masę z serka wylej na wierzch biszkoptu. Do malinowej galaretki wrzuć umyte borówki i gdy zacznie tężeć, nałóż ją na wierzch masy serowej. Sernik wstaw do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia. Po wyjęciu, wykrawaj formami małe torciki. Podawaj z bitą śmietaną.