Jeszcze nie chowajmy na zimę grilla

Przed zimą na pewno znajdzie się jakaś okazja na grillowanie. Prezentujemy już ostatnie propozycje z tej kategorii kulinariów.

Grillowane piersi kurczaka z cytrynową nutą

Składniki:

– 2 filety z piersi kurczaka

– 4 ząbki czosnku

– 5 łyżek soku z cytryny

– 3 łyżki oliwy

– 1 łyżka bazylii

– sól

– pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, przekroić na cztery porcje. Posypać solą, pieprzem i bazylią. Rozgnieciony czosnek dodać do oliwy i soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Filety oblać sosem, wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Tak namoczone filety grillować na tackach z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.

Szaszłyki z kurczakiem w chrupiącej panierce

Składniki:

– płatki kukurydziane, drobno pokruszone,

– 1 łyżeczka przyprawy curry

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 ubite jajko

– 1 czerwona papryka

– 2 piersi kurczaka bez kości

– 20 dag pieczarek

Wykonanie:

Wymieszać pokruszone płatki kukurydziane, curry i sól.  Oddzielnie rozbić jajko. Paprykę pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka od zapałek. Piersi kurczaka pokroić na kawałki takiej samej wielkości. Kawałki kurczaka panierować w rozbitym jajku, a następnie w mieszance z płatków i curry.

Na druty lub patyki nakładać na przemian kawałki panierowanego kurczaka, połówki pieczarek i kawałki papryki. Położyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny. Piec na natłuszczonym ruszcie grilla przez 20 minut, obracając co kilka  minut.

Łosoś z grilla

Składniki:

– 4 porcje łososia (płaty, dzwonka)

– 8 ząbków czosnku

– 1 pęczek natki pietruszki

– sok z połowy cytryny

– 1 łyżeczka soli

– 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z solą i rozcieramy na pastę. Dodajemy oliwę i sok z cytryny oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i zostawiamy na około godzinę.

Po upływie tego czasu rybę nacieramy przygotowaną pastą czosnkowo – cytrynową, następnie kładziemy na posmarowanej oliwą tacce do grillowania i pieczemy z obu stron do zarumienienia się ryby (po około 10-15 minut z każdej strony).

Marynata pomarańczowo – sezamowa do mięsa

Składniki:

– 3 łyżki soku z pomarańczy

– po łyżce sosu sojowego i płynnego miodu (lipowego lub akacjowego)

– 1 ½ łyżki konfitury z pomarańczy

– łyżeczka oleju sezamowego

– łyżka posiekanego świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego mielonego

– 2 łyżki ziaren sezamu

– ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny

– sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smarujemy mięso, zostawiamy na noc w lodówce. Podczas pieczenia na grillu mięso smarujemy marynatą.

Marynata bazyliowa do kurczaka

Składniki:

– pół szklanki oliwy z oliwek

– sok i otarta skórka z cytryny

– szklanka posiekanych drobno świeżych listków bazylii

Wykonanie:

Składniki dokładnie mieszamy. Przygotowanego kurczaka pociętego na porcje smarujemy marynatą, zostawiamy na noc w lodówce.

Marynata koperkowa do ryby

Składniki:

– pół szklanki oliwy z oliwek

– 5-6 łyżek octu winnego

– pół szklanki posiekanego koperku

– łyżka ostrej musztardy

– 2-3 utarte z solą ząbki czosnku

Wykonanie:

Składniki dokładnie mieszamy. Smarujemy ryby, zostawiamy na noc w lodówce.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem

Internet