Jeszcze nie chowajmy na zimę grilla
Przed zimą na pewno znajdzie się jakaś okazja na grillowanie. Prezentujemy już ostatnie propozycje z tej kategorii kulinariów.
Grillowane piersi kurczaka z cytrynową nutą
Składniki:
– 4 ząbki czosnku
– 5 łyżek soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka bazylii
– sól
– pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, przekroić na cztery porcje. Posypać solą, pieprzem i bazylią. Rozgnieciony czosnek dodać do oliwy i soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Filety oblać sosem, wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Tak namoczone filety grillować na tackach z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
Szaszłyki z kurczakiem w chrupiącej panierce
Składniki:
– płatki kukurydziane, drobno pokruszone,
– 1 łyżeczka przyprawy curry
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 ubite jajko
– 1 czerwona papryka
– 2 piersi kurczaka bez kości
– 20 dag pieczarek
Wykonanie:
Wymieszać pokruszone płatki kukurydziane, curry i sól. Oddzielnie rozbić jajko. Paprykę pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka od zapałek. Piersi kurczaka pokroić na kawałki takiej samej wielkości. Kawałki kurczaka panierować w rozbitym jajku, a następnie w mieszance z płatków i curry.
Na druty lub patyki nakładać na przemian kawałki panierowanego kurczaka, połówki pieczarek i kawałki papryki. Położyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny. Piec na natłuszczonym ruszcie grilla przez 20 minut, obracając co kilka minut.
Łosoś z grilla
Składniki:
– 4 porcje łososia (płaty, dzwonka)
– 8 ząbków czosnku
– 1 pęczek natki pietruszki
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżeczka soli
– 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z solą i rozcieramy na pastę. Dodajemy oliwę i sok z cytryny oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i zostawiamy na około godzinę.
Po upływie tego czasu rybę nacieramy przygotowaną pastą czosnkowo – cytrynową, następnie kładziemy na posmarowanej oliwą tacce do grillowania i pieczemy z obu stron do zarumienienia się ryby (po około 10-15 minut z każdej strony).
Marynata pomarańczowo – sezamowa do mięsa
Składniki:
– 3 łyżki soku z pomarańczy
– po łyżce sosu sojowego i płynnego miodu (lipowego lub akacjowego)
– 1 ½ łyżki konfitury z pomarańczy
– łyżeczka oleju sezamowego
– łyżka posiekanego świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego mielonego
– 2 łyżki ziaren sezamu
– ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny
– sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smarujemy mięso, zostawiamy na noc w lodówce. Podczas pieczenia na grillu mięso smarujemy marynatą.
Marynata bazyliowa do kurczaka
Składniki:
– pół szklanki oliwy z oliwek
– sok i otarta skórka z cytryny
– szklanka posiekanych drobno świeżych listków bazylii
Wykonanie:
Składniki dokładnie mieszamy. Przygotowanego kurczaka pociętego na porcje smarujemy marynatą, zostawiamy na noc w lodówce.
Marynata koperkowa do ryby
Składniki:
– pół szklanki oliwy z oliwek
– 5-6 łyżek octu winnego
– pół szklanki posiekanego koperku
– łyżka ostrej musztardy
– 2-3 utarte z solą ząbki czosnku
Wykonanie:
Składniki dokładnie mieszamy. Smarujemy ryby, zostawiamy na noc w lodówce.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródła:
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem
Internet