Drobiowy karnawał
Karnawał, inaczej zapusty, naszym przodkom kojarzył się zawsze z tańcem i jedzeniem, a jedzono wtedy dużo i tłusto. Ilości spożywanych pokarmów „musiały zaspokoić głód” podczas postu, który następuje po karnawale. Popularne było przysłowie „kto w zapusty nie je mięsa, tego komary przez lato zjedzą”.
My nie będziemy popularyzować nadmiernego obżarstwa, ale zachęcamy do samodzielnego wykonania prostych i smacznych potraw, którymi w okresie karnawału możemy np. zadowolić zaproszonych na imprezę gości.
Dzisiaj proponujemy kurczaka pieczonego na butelce z piwem.
Składniki:
1 średni kurczak (ok. 1,60 kg)
0,5 litra jasnego piwa (w butelce)
3 goździki
Marynata czosnkowa: 1 łyżka oleju, 3 ząbki czosnku.
Marynata ziołowa: 2 łyżki oleju, rozmaryn, tymianek, kozieradka, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, mielony imbir, kilka kropli sosu sojowego, sól, pieprz.
Dodatkowo: 1 ½ kg ziemniaków, 20 dag cebuli, 5 dag pora, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, ostra papryka w proszku, cząber, koperek, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Kurczaka opłukać, odciąć szyję, zalać zimną wodą i zostawić w niej kurczaka na około 1 godzinę. Następnie opłukać i osuszyć (można ręcznikiem papierowym).
Do jednej miseczki przelać olej. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do oleju i wymieszać. Marynatą czosnkową natrzeć środek kurczaka.
Do drugiej miseczki przelać olej. Dodać szczyptę rozmarynu, tymianku, kozieradki, słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego imbiru, kilka kropli sosu sojowego, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i ziołową marynatą natrzeć kurczaka.
Tak przygotowanego kurczaka owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 24 godziny. Zamkniętą butelkę z piwem zamoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Po kilku minutach zdjąć naklejki, butelkę umyć i osuszyć.
Na drugi dzień otworzyć butelkę z piwem i połowę piwa przelać do szklanki. Kurczaka odwinąć z folii spożywczej i na otwartą butelką z piwem ostrożnie nałożyć kurczaka. Do otwartej butelki z piwem wrzucić goździki.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a por w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, cebulę, por i czosnek. Dodać olej, szczyptę ostrej papryki w proszku, cząbru, koperku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać.
Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ziemniaki z przyprawami. W środku formy zrobić miejsce na butelkę z kurczakiem i ostrożnie przełożyć kurczaka. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut w temperaturze 180 °C. W trakcie pieczenia polewać kurczaka odlanym wcześniej piwem (np. za pomocą łyżki), aby skórka ładnie się zarumieniła.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Źródło: www.smaczny.pl