Jajko poszetowe
Prezentujemy dzisiaj Państwu przepis na jajko poszetowe (w koszulce), którego autorami są uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. Tego rodzaju ciekawe potrawy, wg własnego pomysłu, wykonują samodzielnie podczas zajęć praktycznych.
Mamy nadzieję, że wkrótce będziemy mogli ma naszym Portalu przedstawić kolejne przepisy kulinarne naszych uczniów. Wypróbujmy je – gwarantujemy uznanie ze strony współbiesiadników.
JAJKO POSZETOWE (W KOSZULCE)
– jaja 100 g (2 szt),
– woda 500 ml,
– ocet 20 ml,
– sól do posolenia wody.
Wykonanie:
– zagotować wodę z octem i solą,
– każde jajko wybić oddzielnie do miseczki,
– łyżką zrobić w wodzie mocny wir, w który, tuż nad wodą, wlać jajo (gotować 3 minuty),
– jajko wiruje, odbija się od dnia i wypływa na powierzchnię, wówczas należy je wyjąc łyżką cedzakową.
Można podawać z grzankami, sosami, kawiorem.
Tekst/foto: TŻiUG Sadowne/sch