Gołąbki wegetariańskie

2014.06.30.1Gołąbki kojarzą się nam z potrawą, która stanowi wysokokaloryczną „bombę”. Otóż nie, można je przyrządzić z zachowaniem wszelkich zasad dietetyki.

Oprócz niskiej kaloryczności, gołąbki posiadają niespotykane walory smakowe. Nie wolno tylko przekroczyć „granicy przyzwoitości” w ilości spożywanego produktu.

Składniki dla 3 osób:

– 6 liści białej kapusty,

– 3 woreczki (po 100 g) ryżu brązowego,

– 12 dużych pieczarek,

– 6 łyżek fasoli konserwowej,

– 3 średnie cebule,

– 6 łyżeczek oliwy z oliwek,

– 1,5 łyżeczki lubczyku,

– 6 łyżek przecieru pomidorowego,

– sól, pieprz, papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek do miękkości. Ugotowany ryż, po przestudzeniu, przełożyć do miski, dodać cebulę z pieczarkami oraz fasolę konserwową. Składniki doprawić solą, pieprzem oraz lubczykiem. Całość dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć przygotowany farsz i zawinąć jak gołąbki. W miseczce wymieszać przecier pomidorowy z sześcioma łyżkami wody, solą, pieprzem, papryką oraz oliwą. Tak przygotowany sos przełożyć do garnka, następnie dołożyć gołąbki. Dusić w sosie pomidorowym pod przykryciem około 15-20 minut (w razie potrzeby gołąbki można podlać wodą).

Wybornie smakują z ugotowanymi ziemniakami i tartymi burakami. Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekaną cebulę i jabłko pokrojone w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny – dokładnie wymieszać składniki. Smacznego!

Tekst: sch