Ciasto drożdżowe z kruszonką

OCiasto, które jest proste do wykonania, można je dowolnie modyfikować, puszyste, pachnące i wyśmienicie smakuje.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

ODo miski wrzucić w następującej kolejności produkty:

– 10 dag drożdży (pokruszyć),

– 1 szklankę cukru,

– 1 cukier waniliowy,

– 5 jaj (roztrzepanych widelcem),

– szczyptę soli,

– 1 szklankę mleka,

– 1 szklankę oleju,

– 5 szklanek mąki.

Naczynie z produktami (bez mieszania) wstawić na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wszystko wymieszać mikserem na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę rozłożyć na blachy (2 blaszki pasztetowe). Do masy można dodać dżem, bakalie, mak, owoce, np. wiśnie (najlepiej powciskać je w rozłożoną na blaszkach masę).

OKruszonka:

– 3 łyżki mąki,

– 2 łyżki cukru,

– 1 łyżka margaryny.

Składniki zagnieść i pokruszyć na wierzch ciasta.

Przygotowaną masę z kruszonką piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 40 – 50 minut.

Smacznego!

Tekst/foto: sch