Jeszcze grzyby…
Skoro natura obficie obdarowała nas grzybami, trzeba korzystać tego na wszelkie sposoby.
Tym razem polecamy Państwu dania ze świeżych, a także już ususzonych grzybów.
Grzyby duszone z ziemniakami
Składniki:
– 75 dag świeżych grzybów,
– 10 sztuk młodych ziemniaków,
– 5-6 małych cebulek,
– sól, pieprz,
– odrobina zmielonego jałowca,
– 1 łyżka masła,
– 1 łyżka mąki,
– 1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego,
– 4 pomidory,
– posiekana zielenina.
Wykonanie:
Grzyby (młode, małe) umyć, w całości włożyć do rondla z mocno rozgrzaną oliwą, dodać cebulki, przyprawy i dusić dość intensywnie aż do odparowania soku. W tym czasie obrane ziemniaki włożyć do lekko posolonego wrzątku, gotować 10 minut, po czym dobrze odsączyć na sicie. Włożyć je na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, obsypać mąką i smażyć aż lekko się zrumienią. Wówczas dodać je do grzybów i dusić razem 10-15 minut. W tym czasie pomidory obrać ze skórki, pokrajać na cząstki, chwilę dusić, po czym przetrzeć do grzybów. Mieszać chwilę potrawę na silnym ogniu i podawać, posypując zieleniną.
Jeśli zdążyliśmy już ususzyć trochę grzybów, to spożytkujmy je na naleśniki, krokiety.
Naleśniki z kapustą i grzybami
Składniki:
– 8-12 naleśników,
– farsz:
– 50 dag kapusty kwaszonej,
– 5 sporych suszonych grzybów,
– 2 duże cebule,
– 1 pełna łyżka tłuszczu,
– 2 jajka na twardo,
– sól, pieprz.
Wykonanie:
Poprzedniego dnia umyte grzyby namoczyć na kilka godzin i ugotować. Nazajutrz kapustę zalać wywarem z grzybów, gotować ok. 45 minut. Cebule pokroić w krążki, włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, zeszklić nie rumieniąc. Następnie dodać całkowicie odparowaną z soku kapustę, przyprawy, posiekane grzyby i smażyć ok. 15 minut. Odstawić z ognia, dodać posiekane jajka na twardo, dokładnie wymieszać. Naleśniki smarować niezbyt grubo farszem, złożyć brzegi z obu stron do środka, następnie zwinąć w małe paszteciki. Przed podaniem obsmażyć na tłuszczu.
Smacznego!!!
Tekst/foto: sch