Kapuściane delicje

2013.10.14Kapusta jest warzywem tanim, ogólnie dostępnym, króluje w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. 

Powinniśmy ją spożywać pod różną postacią co najmniej kilka razy w tygodniu lub codziennie wypijać szklankę soku, aby tanim kosztem oczyścić nasz organizm i poprawić  jego metabolizm. Ta królowa warzyw może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i urodę, które przecież jest dla nas najcenniejsze.

A co można z niej zrobić?

2013.10.14.1Kapusta kiszona domowa

Składniki:

  • 10 kg kapusty białej,
  • 1,5 kg marchwi startej na grubych oczkach,
  • około 20 dag soli naturalnej.

Etapy przygotowania

Kapustę należy oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
W dużej misce dokładnie wymieszać, ugniatając lekko kapustę, marchew i sól. Następnie przełożyć do naczynia kamionkowego lub beczułki do kiszonek, układać ubijając warstwami kapustę i marchewkę, aż puści sok. Nadmiar soku zebrać do odrębnego naczynia, może się przydać do polania wierzchu, gdyby na końcu było go zbyt mało. Przykryć liśćmi kapusty, obciążyć talerzem i słoikiem wypełnionym wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni. Codziennie nakłuć do dna w kilku miejscach, aby uszedł gaz z kapusty i dla pozbycia się goryczki. Po około 7 dniach przełożyć kapustę do słoików, dokładnie upychając aby wypchać powietrze, dokładnie zakręcić i wynieść do piwnicy.

2013.10.14.2Zupa kapuściana

Składniki:

  • ćwiartka kapusty białej
  • garść kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • kawałek pora
  • koperek, pietruszka
  • sol, pieprz, kostka rosołowa
  • 1 łyżka koncentratu

Etapy przygotowania

Do garnka wlać wodę (około 3 litry) i wrzucić kostkę rosołową. Marchew obrać i pokroić w półplasterki. Por pokroić w plasterki i wrzucić do garnka z wodą. Gotować. Kapustę białą poszatkować na tarce lub pokroić nożem w paski. Kapustę kiszoną wypłukać i pokroić. Koperek i pietruszkę posiekać. Kapustę i zieleninę wrzucić do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat. Gotować około 45 min. – aż kapusta będzie miękka.

2013.10.14.3Surówka z białej kapusty

Składniki:

  • ćwiartka kapusty białej
  • 1 marchewka
  • koperek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki oliwy
  • sos do sałatek francuski ( Knorr)

Etapy przygotowania

Kapustę poszatkować na tarce lub nożem. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier i sos francuski. Wszystko dokładnie wymieszać.

2014.06.30.1Gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 40 dag ryżu
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • maggi
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

  1. Z kapusty wydrążamy głębia, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle i dodajemy mięso, smażymy.
  4. Kiedy wszystko trochę ostygnie, mieszamy ryż z mięsem i doprawiamy do smaku.
  5. Wyrabiamy gołąbki, wkładamy je do dużego gara, zalewamy wodą i gotujemy aż kapusta będzie całkiem miękka. Można je też zapiekać w piekarniku.

SOS: Odlewamy kilka szklanek wody, w której gotowała się kapusta, dodajemy do niej koncentrat, następnie mąkę by zagęścić i na końcu śmietanę. Doprawiamy do smaku pieprzem i maggi.

Tekst/foto: sch