Kapuściane delicje
Kapusta jest warzywem tanim, ogólnie dostępnym, króluje w sklepach i na straganach niemal przez cały rok.
Powinniśmy ją spożywać pod różną postacią co najmniej kilka razy w tygodniu lub codziennie wypijać szklankę soku, aby tanim kosztem oczyścić nasz organizm i poprawić jego metabolizm. Ta królowa warzyw może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i urodę, które przecież jest dla nas najcenniejsze.
A co można z niej zrobić?
Kapusta kiszona domowa
Składniki:
- 10 kg kapusty białej,
- 1,5 kg marchwi startej na grubych oczkach,
- około 20 dag soli naturalnej.
Etapy przygotowania
Kapustę należy oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
W dużej misce dokładnie wymieszać, ugniatając lekko kapustę, marchew i sól. Następnie przełożyć do naczynia kamionkowego lub beczułki do kiszonek, układać ubijając warstwami kapustę i marchewkę, aż puści sok. Nadmiar soku zebrać do odrębnego naczynia, może się przydać do polania wierzchu, gdyby na końcu było go zbyt mało. Przykryć liśćmi kapusty, obciążyć talerzem i słoikiem wypełnionym wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni. Codziennie nakłuć do dna w kilku miejscach, aby uszedł gaz z kapusty i dla pozbycia się goryczki. Po około 7 dniach przełożyć kapustę do słoików, dokładnie upychając aby wypchać powietrze, dokładnie zakręcić i wynieść do piwnicy.
Zupa kapuściana
Składniki:
- ćwiartka kapusty białej
- garść kapusty kiszonej
- 1 marchew
- kawałek pora
- koperek, pietruszka
- sol, pieprz, kostka rosołowa
- 1 łyżka koncentratu
Etapy przygotowania
Do garnka wlać wodę (około 3 litry) i wrzucić kostkę rosołową. Marchew obrać i pokroić w półplasterki. Por pokroić w plasterki i wrzucić do garnka z wodą. Gotować. Kapustę białą poszatkować na tarce lub pokroić nożem w paski. Kapustę kiszoną wypłukać i pokroić. Koperek i pietruszkę posiekać. Kapustę i zieleninę wrzucić do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat. Gotować około 45 min. – aż kapusta będzie miękka.
Surówka z białej kapusty
Składniki:
- ćwiartka kapusty białej
- 1 marchewka
- koperek
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki oliwy
- sos do sałatek francuski ( Knorr)
Etapy przygotowania
Kapustę poszatkować na tarce lub nożem. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier i sos francuski. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gołąbki
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 40 dag ryżu
- 40 dag mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- maggi
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
- Z kapusty wydrążamy głębia, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle i dodajemy mięso, smażymy.
- Kiedy wszystko trochę ostygnie, mieszamy ryż z mięsem i doprawiamy do smaku.
- Wyrabiamy gołąbki, wkładamy je do dużego gara, zalewamy wodą i gotujemy aż kapusta będzie całkiem miękka. Można je też zapiekać w piekarniku.
SOS: Odlewamy kilka szklanek wody, w której gotowała się kapusta, dodajemy do niej koncentrat, następnie mąkę by zagęścić i na końcu śmietanę. Doprawiamy do smaku pieprzem i maggi.
Tekst/foto: sch