Pieczarki nadziewane

2014.09.27.1Wbrew powszechnej opinii o małych wartościach odżywczych, pieczarki są bardzo zdrowe, gdyż zawierają dużo witaminy D.

Sprzyjają odchudzaniu i zaleca się ich częstsze spożywanie w przypadku niedoboru światła słonecznego, czyli w okresie jesienno – zimowym.

Jednym ze sposobów skorzystania z wartości oferowanych nam przez pieczarki jest przygotowanie z nich potrawy, która wzbogaci nasze menu podczas spotkań towarzyskich. Dzisiaj polecamy Państwu pieczarki nadziewane, ale w formie bezmięsnej, które najlepiej smakują na ciepło – jako dodatek do innych potraw, ale też ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Pieczarki nadziewane

2014.09.27.2Składniki:

– ok. 1 kg pieczarek dużych,

– 4 jajka ugotowane na twardo,

– 3 surowe jajka,

– pęczek natki pietruszki,

– 5 dużych cebul,

– oliwa, mąka, bułka tarta, sól, pieprz.

Wykonanie:

– pieczarki oczyścić, usunąć skórkę z kapeluszy, odciąć trzony, nożykiem lub łyżeczką wydrążyć spodnią część kapeluszy, usuwając blaszki i cienką warstewkę kapelusza. Pieczarki ułożyć na stolnicy wydrążonymi otworami do góry i lekko posolić,

2014.09.27.3– usunięte blaszki z fragmentami kapeluszy przesmażyć na oleju, włożyć do naczynia, a następnie dodać do nich 4 ugotowane jajka, pokrojone w drobną kostkę. Do naczynia dodać, pokrojone wcześniej na ćwiartki i w cienkie paski oraz podsmażone na oleju na złoty kolor, 4 duże cebule, a także pokrojoną na drobno zieloną pietruszkę, wbić jedno surowe jajko, wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku,

– tak przygotowanym nadzieniem napełniać wydrążone pieczarki, które następnie obtaczać w mące, jajku i bułce tartej (jak to się robi przy kotletach schabowych) i smażyć na gorącym oleju z dwóch stron na złoty kolor,

2014.09.27.4 – usmażone pieczarki ułożyć w rondlu. Odcięte wcześniej trzony pieczarek przekrawać wzdłuż na ćwiartki i zesmażyć na patelni razem z jedną cebulą pokrojoną w ćwiartki i cienkie paski, a następnie posypać tą mieszanką pieczarki. Do rondla dolać minimalną ilość oleju i podgrzewać na ogniu do czasu, gdy usłyszymy skwierczenie rozgrzanego tłuszczu. Dolać wówczas niewielką ilość wody, przykryć pokrywą rondel i na minimalnym ogniu dusić potrawę ok. 15 – 20 minut.

2014.09.27.5

To wszystko. Proste, nieprawdaż? Życzymy smacznego.

Tekst/foto: sch