Schab pieczony z sosem…
Zbliżają się imprezy „andrzejkowe”.
Być może w tym okresie będzie okazja wykorzystania pomysłu Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem na jedno z dań głównych.
Schab pieczony z sosem cebulowo – rodzynkowym
– 1000 g schabu bez kości,
– 1 łyżka soli,
– ½ łyżeczki pieprzu,
– listki szałwii lub szałwia suszona,
– 80 ml soku z pomarańczy,
– 100 ml oleju do smażenia.
Sos cebulowo – rodzynkowy:
200 dag rodzynek, 150 ml soku z pomarańczy, 3 łyżki masła, 3 czerwone cebule pokrojone w cienkie piórka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz.
Sposób przygotowania – schab
Schab natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć listkami świeżej szałwii lub natrzeć suszoną i pozostawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na patelni obsmażyć schab na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Położyć na folię aluminiową. Mięso polać sokiem z pomarańczy. Owinąć folią i piec do miękkości około 45 minut.
Sposób przygotowania – sos
Wymieszać rodzynki z sokiem pomarańczowym, odstawić na 30 minut. Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni, podsmażyć cebulę. Dodać rodzynki z sokiem pomarańczowym i pozostałym masłem. Wymieszać z cukrem, doprawić solą i pieprzem. Zredukować sos do połowy objętości.
Upieczony schab pokroić w plastry i podawać z gorącym sosem.
Jako dodatek możemy podać ryż ugotowany na sypko i marchewkę juniorkę.
Elżbieta Rukat