Bruschetta pomodoro
Na spotkanie z Mikołajem – szybko, prosto, smacznie.
Proponujemy przepis na danie, które zostało już wypróbowane na zajęciach Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. Jest łatwe w przygotowaniu i smak – niespotykany. Polecamy!
Składniki na 6 porcji:
– 500 g pomidorów, obrane, bez pestek, pokrojone w kostkę,
– 2 ząbki czosnku ( zmiażdżone),
– 1 łyżka posiekanej bazylii,
– 100 ml oliwy z oliwek,
– 200 g parmezanu (tarty),
– bagietka.
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokroić na 1,5 cm plastry, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2 minuty.
Pomidory i czosnek połączyć, doprawić solę pieprzem i oliwą oraz bazylią. Grzanki ułożyć na tacy, na nich wyłożyć farsz z pomidorów i posypać serem. Tak przygotowane grzanki zapiec w piecu nagrzanym do 180 st. C przez około 1 minutę. Na talerz wykładać po 3 grzanki, polać oliwą i udekorować ziołami.
Elżbieta Rukat