Bruschetta pomodoro

2014.12.04.1Na spotkanie z Mikołajem – szybko, prosto, smacznie.

Proponujemy przepis na danie, które zostało już wypróbowane na zajęciach Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. Jest łatwe w przygotowaniu i smak – niespotykany. Polecamy!

2014.12.04.2Bruschetta pomodoro

Składniki na 6 porcji:

– 500 g pomidorów, obrane, bez pestek, pokrojone w kostkę,

– 2 ząbki czosnku ( zmiażdżone),

– 1 łyżka posiekanej bazylii,

– 100 ml oliwy z oliwek,

– 200 g parmezanu (tarty),

– bagietka.

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokroić na 1,5 cm plastry, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2 minuty.

Pomidory i czosnek połączyć, doprawić solę pieprzem i oliwą oraz bazylią. Grzanki ułożyć na tacy, na nich wyłożyć farsz z pomidorów i posypać serem. Tak przygotowane grzanki zapiec w piecu nagrzanym do 180 st. C przez około 1 minutę. Na talerz wykładać po 3 grzanki, polać oliwą i  udekorować ziołami.

magiakuchniElżbieta Rukat