Łosoś inaczej
Kolejne danie proponowane przez Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem.
Befsztyk tatarski ze świeżego łososia z krewetką
Składniki na 6 porcji:
– 2 cebulki, drobno posiekane,
– 1 łyżka kaparów, drobno posiekane,
– 1 łyżka drobno posiekanych korniszonów,
– posiekany świeży koperek,
– ćwiartki cytryny do dekoracji,
– sól, pieprz
– 1 cytryna do dekoracji,
– krewetki /do dekoracji 6 szt./ bez pancerza,
– czosnek – 4 g,
– oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Z łososia zdjąć skórę, usunąć tkankę łączną oraz ości. Posiekać łososia, aż będzie miał konsystencję mielonego mięsa. Wymieszać z posiekaną cebulą, kaparami i korniszonem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schładzać, aż do podania.
W trakcie, obsmażyć krewetki na oliwie z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Przed podaniem posypać koperkiem, udekorować cytryną. Można podawać z kromkami żytniego chleba z masłem.
Elżbieta Rukat