Łosoś inaczej

2014.12.14.2Kolejne danie proponowane przez Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem.

Befsztyk tatarski ze świeżego łososia z krewetką

Składniki na 6 porcji:

2014.12.14.3– 600 g filetów z łososia,

– 2 cebulki, drobno posiekane,

– 1 łyżka kaparów, drobno posiekane,

– 1 łyżka drobno posiekanych korniszonów,

– posiekany świeży koperek,

– ćwiartki cytryny do dekoracji,

– sól, pieprz

– 1 cytryna do dekoracji,

– krewetki /do dekoracji 6 szt./ bez pancerza,

– czosnek – 4 g,

– oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Z łososia zdjąć skórę, usunąć tkankę łączną oraz ości. Posiekać łososia, aż będzie miał konsystencję mielonego mięsa. Wymieszać z posiekaną cebulą, kaparami i korniszonem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schładzać, aż do podania.

W trakcie, obsmażyć krewetki na oliwie z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Przed podaniem posypać koperkiem, udekorować cytryną. Można podawać z kromkami żytniego chleba z masłem.

Elżbieta Rukat