Panna Cotta

2015.01.27.21

Wirtualne warsztaty w wykonaniu uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem.

W obecnym czasie nie jest wskazane organizowanie jakichkolwiek warsztatów w pomieszczeniach zamkniętych. Ze względu na to – niespodzianka. Uczniowie sadowieńskiego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowili wyjść naprzeciw wszystkim tym, którzy spędzają dużo czasu w domu i lubią troszkę „popichcić”. Na początek wirtualnie coś na słodko…

Panna Cotta

Składniki na 6 porcji:

1 łyżka żelatyny w proszku
2 łyżki ciepłej wody
2 szklanki (500 ml) śmietanki kremowej UHT 30%
1/2 szklanki (80 g) cukru pudru
1/2 szklanki (40 g) wiórków kokosowych dobrej jakości /niekoniecznie/

2015.01.27.22Do filiżanki wsypać żelatynę i wymieszać z wodą. Odstawić na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlać śmietankę, cukier puder, mieszać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie zagotowywać). Dodać namoczoną żelatynę i mieszać przez około 3 minuty, aż całkowicie rozpuści się w gorącej śmietance. Ostudzić i wlać do filiżanek. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, na około 2 – 3 godziny.

Desery wyłożyć na talerzyki (w razie potrzeby obkroić nożem przy samym brzegu filiżanki). Podawać z miętą i bitą śmietaną.

Można i tak, jak w prezentacji uczniów TŻiUG w Sadownem – zobaczmy film>>>

Tekst: Sławek Chyliński/TŻiUG Sadowne

Foto/film: TŻiUG Sadowne