Pomidorowa, a może krem?

magiakuchniA jednak krem – doskonały również z makaronem.

Zupa krem z pomidorów 

2015.02.04.1Składniki na 6 porcji:

800 g pomidorów z puszki

3 ząbki czosnku

kilka listków bazylii

2 łyżki kwaśnej śmietany

4 łyżki startego żółtego sera

sól, pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Podgrzać oliwę z oliwek i dodać pomidory z puszki. Dodać posiekane ząbki czosnku, bazylię i dusić przez 10-12 minut. Następnie zmiksować składniki i doprawić do smaku. Dodać odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać ze startym żółtym serem, kleksem kwaśnej śmietany i listkiem bazylii. Zupa doskonale smakuje również z makaronem.

Elżbieta Rukat – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem