Pomidorowa, a może krem?
A jednak krem – doskonały również z makaronem.
Zupa krem z pomidorów
800 g pomidorów z puszki
3 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Podgrzać oliwę z oliwek i dodać pomidory z puszki. Dodać posiekane ząbki czosnku, bazylię i dusić przez 10-12 minut. Następnie zmiksować składniki i doprawić do smaku. Dodać odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać ze startym żółtym serem, kleksem kwaśnej śmietany i listkiem bazylii. Zupa doskonale smakuje również z makaronem.
Elżbieta Rukat – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem