Roladki najlepsze!
I edycja szkolnego konkursu gastronomicznego.
W dniu 17 stycznia 2015 r. w ZSP w Sadownem odbyła się I zimowa edycja szkolnego konkursu gastronomicznego pt. „Boże Narodzenie”. Konkurs adresowany był do uczniów technikum.
Celem konkursu było promowanie kuchni związanej ze świętami Bożego Narodzenia, kształcenie umiejętności zawodowych z uwzględnieniem twórczych inspiracji własnych uczniów oraz tworzenie sytuacji do prezentacji przez uczniów umiejętności zawodowych.
Zadanie konkursowe obejmowało przygotowanie w ciągu 90 min. potrawy konkursowej – dania zasadniczego, które można podać na bożonarodzeniowym obiedzie w ilości 3 porcji i jej prezentację. Do współzawodnictwa przystąpiło 8 dwuosobowych zespołów. Zmaganiom konkursowym towarzyszyło dużo emocji.
Przestępując do oceny jury zwracało szczególną uwagę na: właściwe przygotowanie surowców, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, organizację stanowiska pracy, higienę i czystość podczas pracy, smak i wygląd, kreatywność oraz prezentację wykonanej potrawy.
Po burzliwych obradach jury ustaliło werdykt:
I miejsce – Kinga Wyszogrodzka i Agata Kaczmarczyk;
II miejsce – ex aequo: Mariola Nowak i Kamil Puchta oraz Damian Sawicki i Patryk Karczmarczyk;
III miejsce – Karolina Dzieciątko i Dorota Wieliczko.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy umiejętności!
Zainteresowanych zapraszamy do obejrzenia na żywo zmagań młodych adeptów sztuki kulinarnej w wiosennej edycji konkursu w dniu 1 kwietnia 2015 r.
Oprac.: E. Rukat, M. Dobies