„Wystrzałowa” zupka fasolowa

2015.05.13.2Zupa ta znana jest pod nazwą: zupa meksykańska i jak większość proponowanych przeze mnie potraw – jest szybka w przygotowaniu.

Składniki:

– ok. 1kg mięsa mielonego

– 2 kostki rosołowe

– 2 cebule

– 1 puszka białej fasoli

– 1 puszka czerwonej fasoli

– 1 puszka groszku konserwowego

– 2-3 listki laurowe

– koncentrat pomidorowy

– przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz inne przyprawy wg uznania)

2015.05.13.1Sposób wykonania:

– w ok. 2l wody rozpuścić kostki rosołowe, dodać listki laurowe,

– cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,

– mięso dodać do cebuli, posolić, popieprzyć, podsmażyć (podczas smażenia należy rozdrabniać je na mniejsze kawałki) i połączyć z rosołem – podgotować,

– fasole i groszek (z zalewami) dodać do garnka i chwilę podgotować,

– dosmaczyć koncentratem pomidorowym i przyprawami.

Osobom „nadwrażliwym” na działanie fasoli proponuję zaopatrzyć się np. w espumisan lub inny podobnie działający środek leczniczy.

Tekst: dch