„Wystrzałowa” zupka fasolowa
Zupa ta znana jest pod nazwą: zupa meksykańska i jak większość proponowanych przeze mnie potraw – jest szybka w przygotowaniu.
Składniki:
– ok. 1kg mięsa mielonego
– 2 kostki rosołowe
– 2 cebule
– 1 puszka białej fasoli
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka groszku konserwowego
– 2-3 listki laurowe
– koncentrat pomidorowy
– przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz inne przyprawy wg uznania)
Sposób wykonania:
– w ok. 2l wody rozpuścić kostki rosołowe, dodać listki laurowe,
– cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,
– mięso dodać do cebuli, posolić, popieprzyć, podsmażyć (podczas smażenia należy rozdrabniać je na mniejsze kawałki) i połączyć z rosołem – podgotować,
– fasole i groszek (z zalewami) dodać do garnka i chwilę podgotować,
– dosmaczyć koncentratem pomidorowym i przyprawami.
Osobom „nadwrażliwym” na działanie fasoli proponuję zaopatrzyć się np. w espumisan lub inny podobnie działający środek leczniczy.
Tekst: dch