Sałatki

2015.11.25Zdrowo i smacznie na co dzień.

Do niedawna traktowane jako dodatek do dania głównego, polewane rozwodnionymi sosami lub spożywane z dodatkiem majonezu. Na szczęście znalazły swoje odrębne miejsce w naszym codziennym menu i korzystamy z nich w postaci przystawek, a nawet dań głównych.

Ten sposób wykorzystania sałatek znajduje coraz więcej zwolenników, którzy komponują je z sałat liściowych, surowych i gotowanych warzyw z dodatkami ziołowymi i różnego rodzaju sosami sałatkowymi.

Polecamy ten rodzaj dostarczania organizmowi niezbędnych do życia witamin i prezentujemy kilka pomysłów na smaczny i zdrowy posiłek.

Sałatka z grzankami czosnkowymi

2015.11.25.1Składniki: ½ główki sałaty rzymskiej, 1 pomidor, ½ cukinii, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru, 1 kromka pieczywa tostowego, 1 mały ząbek czosnku, 10 g masła, 2 łyżki tartego ementalera.

Wykonanie:

Sałatę rzymską oczyścić, umyć, usunąć szypułkę, porwać na kawałki. Pomidor umyć, usunąć szypułkę, miąższ pokroić w ósemki. Cukinię oczyścić, opłukać, podzielić wzdłuż na pół, pokroić w plasterki. Przygotowane składniki przełożyć do miski, wymieszać.

Olej s słonecznikowy połączyć z oliwą, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatkę, wymieszać.

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Masło rozgrzać, zrumienić na nim kostki pieczywa. Dodać czosnek, wymieszać.

Grzankami czosnkowymi i tartym serem posypać gotową sałatkę.

Sałatka z kiszonej kapusty

2015.11.25.2Składniki: 500 g kiszonej kapusty, 2 jabłka lub kilka kawałków ananasa (z puszki), 125 g kwaśnej śmietany, szczypta cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka zgniecionych ziarenek kminku, 1 łyżka oleju.

Wykonanie:

Kiszoną kapustę przełożyć na sitko, opłukać zimną wodą, dobrze osączyć, rozdrobnić.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Jabłka (albo ananasy) dodać do kapusty, wymieszać.

Z kwaśnej śmietany, cukru, soku cytrynowego, musztardy, kminku i oleju przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut.

Surówka z pieczarkami

2015.11.25.3Składniki: 1 kwaśne jabłko, sok z ½ cytryny, ½ główki czerwonej kapusty (500 g), 80 g pieczarek, 1 mała cebula. Sos: 1 łyżeczka miodu, 4 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz, 5-6 łyżek oleju słonecznikowego.

Wykonanie:

Jabłko pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, ażeby nie ściemniały.

Z główki czerwonej kapusty oderwać zewnętrzne liście. Pozostałą kapustę poszatkować. Pieczarki oczyścić, dobrze wytrzeć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać.

Składniki na sos wymieszać, dodać cebulę. Do miski przełożyć kapustę, jabłko i pieczarki. Całość polać sosem, wymieszać.

Surówka z marchewki

2015.11.25.4Składniki: 500 g marchewki, 30 g posiekanych orzechów włoskich. Sos jogurtowy: 150 g jogurtu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, po ½ pęczka koperku, trybuli, szczypiorku lub 2 łyżki ziół sałatkowych (mrożony produkt gotowy), 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, trochę cukru, 1 łyżka octu.

Wykonanie:

Jogurt wymieszać z kwaśną śmietaną. Zieleninę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, drobniutko posiekać, przełożyć do sosu. Jeżeli wykorzystujemy zioła mrożone, nie rozmrażać ich przed dodaniem do sosu. Czosnek obrać, zgnieść widelcem, również przełożyć do sosu. Przyprawić na pikantnie.

Marchewki oczyścić, umyć i obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Wymieszać z sosem jogurtowym, posypać orzechami włoskimi.

Sałatka jesienna

2015.11.25.5Składniki: 1 bulwa selera, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3 kwaśne jabłka, 2 gruszki, 100 g ementalera, 1 kromka razowego pieczywa tostowego, 1 łyżka masła, 10 połówek obranych orzechów włoskich, 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina, sól, pieprz, trochę cukru.

Wykonanie:

Seler obrać, pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Jabłka i gruszki umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Jedną ćwiartkę jabłka zetrzeć na tarce, pozostałe owoce pokroić w plasterki.

Ementaler i pieczywo tostowe pokroić w kostkę. Masło rozgrzać, zrumienić kostki pieczywa.

Połowę orzechów posiekać.

Przygotować sos: ocet wymieszać z przyprawami i tartym jabłkiem. Dodać przygotowane składniki, wymieszać. Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi.

Sławomir Chyliński – na podstawie: Wyśmienite sałatki, KDC.