Szkolny Konkurs Wielkanocny 2023
Zbliżające się Święta Wielkiej Nocy są okazją do przypomnienia przepisów na różne świąteczne potrawy, ale też atrakcyjnego sposobu ich podania. W tym celu zorganizowano Szkolny Konkurs Wielkanocny w Sadownem.
4 kwietnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem odbyło się przedświąteczne spotkanie, którego głównym celem było zaprezentowanie: tradycyjnych słodkich wypieków kojarzących się z Wielkanocą oraz wystroju stołów, na których znajdą się nasze świąteczne potrawy. Prezentacje przygotowano w formie konkursowej w kategoriach: „Nakrycie stołów z okazji Świąt Wielkanocnych” oraz „Ciasta wielkanocne”.
Po kilkuletniej przerwie witam Szanownych Gości na Szkolnym Konkursie Wielkanocnym – w szkolnej sali gimnastycznej przybyłych gości powitał Dyrektor ZSP w Sadownem p. Sławomir Ryszawa – krótko omówił też historię konkursów kulinarnych w swojej szkole. Organizatorki tegorocznego konkursu: p. Maria Dobies i p. Elżbieta Rukat wstępnie przedstawiły zasady konkursowe i sposób oceny ich uczestników. W skład Komisji Konkursowej weszli wszyscy zaproszeni goście, którzy natychmiast przystąpili do oceny oznaczonych numerami aranżacji stołów i świątecznych ciast. Wybór był trudny, gdyż wg oceniających wszyscy uczestnicy konkursów zasługiwali na wyróżnienie, jednak należało wskazać najlepszych.
W trakcie prowadzonej oceny w kategoriach konkursowych salę gimnastyczną zapełnili uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych, których powitał oficjalnie p. Dyrektor ZSP, a także swoje wystąpienia skierowali do nich: p. Ewa Besztak – Starosta Węgrowski, p. Robert Gołaszewski – Burmistrz Łochowa, p. Marek Renik – Wicestarosta Węgrowski i ks. Antoni Kunicki – Proboszcz Parafii Sadowne.
W międzyczasie podliczono głosy członków Komisji. Oto oficjalne wyniki – oczywiście wszyscy zasługują na nagrody, ale regulamin… „rzecz święta”:
Konkurs „Nakrycie stołów z okazji Świąt Wielkanocnych”
Nr stołu/uczestnik
- Anna Dębkowska i Alicja Sobolewska (I TG)
- Emilia Figat i Natalia Wisłowska (I TG)
- Kacper Małolepszy i Bartosz Składanek (II TG)
- Dominika Ojdana i Małgorzata Matusik (I TG)
- Natalia Bryl i Justyna Wycech (III TG)
- Amelia Laszczka i Natalia Gajewska (IV TGP)
- Sylwia Urbankowska i Julia Wierzba (IV TGP)
- Kamil Gierek i Martyna Dypka (I TG)
- Kinga Szczechura i Karolina Lasek (III TG)
- Zuzanna Adamczewska i Oliwia Gmur (IV TG)
- Dawid Kostrzewa i Arkadiusz Kozioł (IV TGP)
Wyniki Konkursu:
– I miejsce – Amelia Laszczka i Natalia Gajewska (IV TGP) – stolik nr 6
– II miejsce – Dawid Kostrzewa i Arkadiusz Kozioł (IV TGP) – stolik nr 11
– III miejsce – Sylwia Urbankowska i Julia Wierzba (IV TGP) – stolik nr 7
Konkurs „Ciasta Wielkanocne”
Nr potrawy/uczestnik
- Natalia Wisłowska (I TG)
- Emilia Figat (I TG)
- Daria Wójcik (I TG)
- Zofia Wesołowska (II TG)
- Alicja Sobolewska (I TG)
- Jakub Biernat (III TG)
- Katarzyna Dziubiel (IV TG)
- Karolina Lipińska (IV TGP)
- Justyna Wycech (III TG)
- Ewelina Olton (IV TGP)
- Kamila Ślusarz (IV TGP)
- Natalia Bryl (III TG)
- Mateusz Roskosz (III TG)
- Sylwia Wikieł (III TG)
- Martyna Wypka (I TG)
- Marta Wróbel (I TG)
- Kinga Szczechura (III TG)
- Zofia Sołtysiak (II TG)
- Karolina Kościesza (III TG)
- Jakub Kalbarczyk (I TG)
- Alan Kuczyński (I TG)
- Maksymilian Nietubyć (II TG)
- Zuzanna Gierej (III LO)
- Zuzanna Witowska (I TG)
- Natalia Grotkowska (I TG)
- Martyna Kubis (IV TG)
- Kacper Borowy (I TG)
- Oliwia Kędzierska (I TG)
- Piotr Wojcianowski (I TG)
- Bartosz Szelewa (I TG)
- Patrycja Bartosiewicz (IV TG)
- Damian Cymerman (I TG)
- Szymon Walicki (I TG)
- Michał Skonieczny (I TG)
- Natalia Michalik (IV TG)
Wyniki Konkursu:
– I miejsce – Oliwia Kędzierska (I TG), potrawa nr 28 i Maksymilian Nietubyć (II TG), potrawa nr 22
– II miejsce – Sylwia Wikieł (III TG), potrawa nr 14
– III miejsce – Jakub Biernat (III TG), potrawa nr 6
Zwycięzcy konkursów otrzymali dyplomy i drobne upominki z rąk przedstawicieli Komisji Konkursowej: p. Ewy Besztak i p. Marka Renika oraz organizatorów Konkursu: p. Sławomira Ryszawy, p. Marii Dobies i p. Elżbiety Rukat.
Spotkanie przedświąteczne, połączone z konkursami w tych kategoriach, odbyło się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem już po raz kolejny, po trzyletniej przerwie spowodowanej okresem pandemicznym i konfliktem zbrojnym w Ukrainie.
Konkurs Wielkanocny jest bardzo dobrym pomysłem na przypomnienie i utrwalenie tradycji świątecznych, a także zaprezentowanie ich w najatrakcyjniejszej formie. To także dobra forma sprawdzenia w praktyce nabytych już umiejętności przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (i nie tylko), a – jak stwierdzili w swoich wypowiedziach członkowie Komisji Konkursowej – umiejętności te zasługują na jak najlepszą ocenę, głównie dzięki właściwie przekazywanej wiedzy przez wykwalifikowaną i prezentującą wysoki poziom kadrę pedagogiczną sadowieńskiego Technikum.
Na szczególne słowa uznania zasługują: p. Elżbieta Rukat i p. Maria Dobies, które zainicjowały realizację wewnątrzszkolnego konkursu kulinarnego, a także były organizatorkami innych wydarzeń związanych z promocją i kultywowaniem tradycji kulinarnych regionu sadowieńskiego, w tym z udziałem znakomitych przedstawicieli „kulinarnego świata”. Nie wolno pominąć też zasług uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy w praktyce zastosowali nabytą od nauczycieli zawodu wiedzę i świetnie się zaprezentowali. Wielkie brawa dla zwycięzców i uczestników tego wydarzenia kulinarnego. Czekamy na kolejne!
Spotkanie zakończyło się w miłej atmosferze i życzeniami udanych oraz spokojnych Świąt Wielkanocnych.
Tekst/foto: Sławek Chyliński