Szkolny Konkurs Wielkanocny 2023

Zbliżające się Święta Wielkiej Nocy są okazją do przypomnienia przepisów na różne świąteczne potrawy, ale też atrakcyjnego sposobu ich podania. W tym celu zorganizowano Szkolny Konkurs Wielkanocny w Sadownem.

4 kwietnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem odbyło się przedświąteczne spotkanie, którego głównym celem było zaprezentowanie: tradycyjnych słodkich wypieków kojarzących się z Wielkanocą oraz wystroju stołów, na których znajdą się nasze świąteczne potrawy. Prezentacje przygotowano w formie konkursowej w kategoriach: „Nakrycie stołów z okazji Świąt Wielkanocnych” oraz „Ciasta wielkanocne”.

Po kilkuletniej przerwie witam Szanownych Gości na Szkolnym Konkursie Wielkanocnym – w szkolnej sali gimnastycznej przybyłych gości powitał Dyrektor ZSP w Sadownem p. Sławomir Ryszawa – krótko omówił też historię konkursów kulinarnych w swojej szkole. Organizatorki tegorocznego konkursu: p. Maria Dobies i p. Elżbieta Rukat wstępnie przedstawiły zasady konkursowe i sposób oceny ich uczestników. W skład Komisji Konkursowej weszli wszyscy zaproszeni goście, którzy natychmiast przystąpili do oceny oznaczonych numerami aranżacji stołów i świątecznych ciast. Wybór był trudny, gdyż wg oceniających wszyscy uczestnicy konkursów zasługiwali na wyróżnienie, jednak należało wskazać najlepszych.

W trakcie prowadzonej oceny w kategoriach konkursowych salę gimnastyczną zapełnili uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych, których powitał oficjalnie p. Dyrektor ZSP, a także swoje wystąpienia skierowali do nich: p. Ewa Besztak – Starosta Węgrowski, p. Robert Gołaszewski – Burmistrz Łochowa, p. Marek Renik – Wicestarosta Węgrowski i ks. Antoni Kunicki – Proboszcz Parafii Sadowne.

W międzyczasie podliczono głosy członków Komisji. Oto oficjalne wyniki – oczywiście wszyscy zasługują na nagrody, ale regulamin… „rzecz święta”:

Konkurs „Nakrycie stołów z okazji Świąt Wielkanocnych”

Nr stołu/uczestnik

  1. Anna Dębkowska i Alicja Sobolewska (I TG)
  2. Emilia Figat i Natalia Wisłowska (I TG)
  3. Kacper Małolepszy i Bartosz Składanek (II TG)
  4. Dominika Ojdana i Małgorzata Matusik (I TG)
  5. Natalia Bryl i Justyna Wycech (III TG)
  6. Amelia Laszczka i Natalia Gajewska (IV TGP)
  7. Sylwia Urbankowska i Julia Wierzba (IV TGP)
  8. Kamil Gierek i Martyna Dypka (I TG)
  9. Kinga Szczechura i Karolina Lasek (III TG)
  10. Zuzanna Adamczewska i Oliwia Gmur (IV TG)
  11. Dawid Kostrzewa i Arkadiusz Kozioł (IV TGP)

Wyniki Konkursu:

– I miejsce – Amelia Laszczka i Natalia Gajewska (IV TGP) – stolik nr 6

– II miejsce – Dawid Kostrzewa i Arkadiusz Kozioł (IV TGP) – stolik nr 11

– III miejsce – Sylwia Urbankowska i Julia Wierzba (IV TGP) – stolik nr 7

Konkurs „Ciasta Wielkanocne”

Nr potrawy/uczestnik

  1. Natalia Wisłowska (I TG)
  2. Emilia Figat (I TG)
  3. Daria Wójcik (I TG)
  4. Zofia Wesołowska (II TG)
  5. Alicja Sobolewska (I TG)
  6. Jakub Biernat (III TG)
  7. Katarzyna Dziubiel (IV TG)
  8. Karolina Lipińska (IV TGP)
  9. Justyna Wycech (III TG)
  10. Ewelina Olton (IV TGP)
  11. Kamila Ślusarz (IV TGP)
  12. Natalia Bryl (III TG)
  13. Mateusz Roskosz (III TG)
  14. Sylwia Wikieł (III TG)
  15. Martyna Wypka (I TG)
  16. Marta Wróbel (I TG)
  17. Kinga Szczechura (III TG)
  18. Zofia Sołtysiak (II TG)
  19. Karolina Kościesza (III TG)
  20. Jakub Kalbarczyk (I TG)
  21. Alan Kuczyński (I TG)
  22. Maksymilian Nietubyć (II TG)
  23. Zuzanna Gierej (III LO)
  24. Zuzanna Witowska (I TG)
  25. Natalia Grotkowska (I TG)
  26. Martyna Kubis (IV TG)
  27. Kacper Borowy (I TG)
  28. Oliwia Kędzierska (I TG)
  29. Piotr Wojcianowski (I TG)
  30. Bartosz Szelewa (I TG)
  31. Patrycja Bartosiewicz (IV TG)
  32. Damian Cymerman (I TG)
  33. Szymon Walicki (I TG)
  34. Michał Skonieczny (I TG)
  35. Natalia Michalik (IV TG)

Wyniki Konkursu:

– I miejsce – Oliwia Kędzierska (I TG), potrawa nr 28 i Maksymilian Nietubyć (II TG), potrawa nr 22

– II miejsce – Sylwia Wikieł (III TG), potrawa nr 14

– III miejsce – Jakub Biernat (III TG), potrawa nr 6

Zwycięzcy konkursów otrzymali dyplomy i drobne upominki z rąk przedstawicieli Komisji Konkursowej: p. Ewy Besztak i p. Marka Renika oraz organizatorów Konkursu: p. Sławomira Ryszawy, p. Marii Dobies i p. Elżbiety Rukat.

Spotkanie przedświąteczne, połączone z konkursami w tych kategoriach, odbyło się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem już po raz kolejny, po trzyletniej przerwie spowodowanej okresem pandemicznym i konfliktem zbrojnym w Ukrainie.

Konkurs Wielkanocny jest bardzo dobrym pomysłem na przypomnienie i utrwalenie tradycji świątecznych, a także zaprezentowanie ich w najatrakcyjniejszej formie. To także dobra forma sprawdzenia w praktyce nabytych już umiejętności przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (i nie tylko), a – jak stwierdzili w swoich wypowiedziach członkowie Komisji Konkursowej – umiejętności te zasługują na jak najlepszą ocenę, głównie dzięki właściwie przekazywanej wiedzy przez wykwalifikowaną i prezentującą wysoki poziom kadrę pedagogiczną sadowieńskiego Technikum.

Na szczególne słowa uznania zasługują: p. Elżbieta Rukat i p. Maria Dobies, które zainicjowały realizację wewnątrzszkolnego konkursu kulinarnego, a także były organizatorkami innych wydarzeń związanych z promocją i kultywowaniem tradycji kulinarnych regionu sadowieńskiego, w tym z udziałem znakomitych przedstawicieli „kulinarnego świata”. Nie wolno pominąć też zasług uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy w praktyce zastosowali nabytą od nauczycieli zawodu wiedzę i świetnie się zaprezentowali. Wielkie brawa dla zwycięzców i uczestników tego wydarzenia kulinarnego. Czekamy na kolejne!

Spotkanie zakończyło się w miłej atmosferze i życzeniami udanych oraz spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Zdjęcia w Galerii Google>>>

Tekst/foto: Sławek Chyliński