Ciasta – murzynek
Tym razem popularne ciasto o nazwie „Murzynek”. Smacznego!
… z gruszkami
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 ½ szklanki cukru
– 5 jajek
– ½ kostki masła
– ½ szklanki mleka
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– 4 duże gruszki lub jabłka
– sok z 1 cytryny
– bułka tarta do wysypania blachy
Wykonanie:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny. Masło, cukier, kakao i mleko włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć pół szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sztywną pianę z białek, mieszając. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej blachy, na wierzchu położyć obrane i pokrojone owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) i piec około godziny. Ostudzone ciasto polać pozostawioną polewą.
… z orzechami
Składniki:
– ½ kostki masła
– 6 jajek
– 1 szklanka cukru pudru
– ½ szklanki czekolady w proszku lub 10 łyżek gorzkiego dobrego kakao
– 5 łyżeczek przesianej mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka przesianej mąki pszennej
– 1 torebka proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– 1 szklanka posiekanych orzechów arachidowych lub włoskich
– sól
Polewa:
– ½ szklanki cukru pudru
– 5 łyżeczek kakao
– 1 łyżka brandy, rumu lub kilka kropli aromatu rumowego albo arakowego
– 2-3 łyżki wrzącej wody
Wykonanie:
Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, czekoladą i proszkiem do pieczenia, dodać po łyżce do masy żółtkowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową i posiekanymi orzechami. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180 st. C) na 40-45 minut. Ostudzić w foremce. Przygotować polewę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ostudzone ciasto wyłożyć na półmisek i posmarować polewą.
… z cynamonem
Składniki:
– 3 czubate szklanki mąki pszennej
– 1 torebka proszku do pieczenia
– 1 ½ szklanki cukru
– 4 żółtka
– 4 czubate łyżki masła
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
– mielony cynamon
– sól
– tłuszcz i tarta bułka do formy
– cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Kawę rozpuścić w ciepłym mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, następnie, stale ucierając, dodawać kawę z mlekiem i wreszcie, po łyżce dosypywać mąkę z dodatkami. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki, wstawić na 4—45 minut do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Przed podaniem posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko). Do ciasta można dodać też dowolne bakalie – najlepsze są grubo posiekane orzechy.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródła:
– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006
– Internet