Ciasta – murzynek

Tym razem popularne ciasto o nazwie „Murzynek”. Smacznego!

… z gruszkami

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 1 ½ szklanki cukru

– 5 jajek

– ½ kostki masła

– ½ szklanki mleka

– 4 łyżki kakao

– 2 łyżki proszku do pieczenia

– cukier waniliowy

– 4 duże gruszki lub jabłka

– sok z 1 cytryny

– bułka tarta do wysypania blachy

Wykonanie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny. Masło, cukier, kakao i mleko włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć pół szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sztywną pianę z białek, mieszając. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej blachy, na wierzchu położyć obrane i pokrojone owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) i piec około godziny. Ostudzone ciasto polać pozostawioną polewą.

… z orzechami

Składniki:

– ½ kostki masła

– 6 jajek

– 1 szklanka cukru pudru

– ½ szklanki czekolady w proszku lub 10 łyżek gorzkiego dobrego kakao

– 5 łyżeczek przesianej mąki ziemniaczanej

– 1 szklanka przesianej mąki pszennej

– 1 torebka proszku do pieczenia

– cukier waniliowy

– 1 szklanka posiekanych orzechów arachidowych lub włoskich

– sól

Polewa:

– ½ szklanki cukru pudru

– 5 łyżeczek kakao

– 1 łyżka brandy, rumu lub kilka kropli aromatu rumowego albo arakowego

– 2-3 łyżki wrzącej wody

Wykonanie:

Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, czekoladą i proszkiem do pieczenia, dodać po łyżce do masy żółtkowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową i posiekanymi orzechami. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180 st. C) na 40-45 minut. Ostudzić w foremce. Przygotować polewę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ostudzone ciasto wyłożyć na półmisek i posmarować polewą.

… z cynamonem

Składniki:

– 3 czubate szklanki mąki pszennej

– 1 torebka proszku do pieczenia

– 1 ½ szklanki cukru

– 4 żółtka

– 4 czubate łyżki masła

– 1 szklanka mleka

– 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

– mielony cynamon

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Kawę rozpuścić w ciepłym mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, następnie, stale ucierając, dodawać kawę z mlekiem i wreszcie, po łyżce dosypywać mąkę z dodatkami. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki, wstawić na 4—45 minut do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Przed podaniem posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko). Do ciasta można dodać też dowolne bakalie – najlepsze są grubo posiekane orzechy.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006

– Internet