Tłusty Czwartek… faworki róże
Pączki i faworki to główne dania Tłustego Czwartku. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem tym razem przekazuje nam przepis na faworki w postaci różyczek.
Jego autorkami są: Weronika Karczmarczyk i Katarzyna Wyszyńska. Warto dodać, że przepis brał udział w ogłoszonym przez tę szkołę konkursie świątecznym.
Faworki róże
Składniki:
– 400 g mąki
– 5 żółtek
– 1 jajko
– 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżka spirytusu bądź octu
– 1,5 kg smalcu bądź 2 litry oleju
– cukier puder do obsypania i dżem, jako nadzienie
Wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy, łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy śmietanę, ubite żółtka, spirytus bądź ocet. Ciasto na początku wyrabiamy w misce, następnie na stolnicy. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy po trzy okręgi różnej wielkości. Nadcinamy okręgi do połowy, składamy od największego do najmniejszego i smażymy w gorącym tłuszczu. Przyozdabiamy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.
A tak to wygląda w wykonaniu uczennic TŻiUG w Sadownem…
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem