Warsztaty kulinarne KGW w Sojkówku
W dniu 24 listopada Koło Gospodyń Wiejskich w Sojkówku uczestniczyło w warsztatach kulinarnych z dziczyzny w ramach konkursu organizowanego przez Lasy Państwowe ,,Natura od kuchni”.
Dzięki uprzejmości Pana Kamila Łąckiego i udostępnieniu nam studia kulinarnego Atuty w Białymstoku oraz pod czujnym okiem szefowej kuchni pani Ewy Bałdyś stworzyliśmy kulinarne dzieła sztuki z dziczyzny, a mianowicie: rosół z bażanta ala Ramen, eskalopki z jelenia z kumpiakiem, burger z jelenia w domowej bułce z dodatkiem konfitury z dyni, pierogi z dziczyzną podane z delikatną słoniną.
Pani Ewa podzieliła się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dowiedzieliśmy się wiele na temat odpowiedniego przygotowania mięsa, które z pewnością częściej będzie gościć na naszych stołach. Przecież to najzdrowszy rodzaj mięsa, z którego można przyrządzać mnóstwo zdrowych i smacznych posiłków. Od wieków dziczyzna gości na polskich stołach i zasługuje na promowanie, jako żywność regionalna.
Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom warsztatów za czynny udział, wesołą atmosferę i miłe towarzystwo. Cieszę się bardzo, że jak zwykle mieszkańcy Sojkówka oraz osoby z nami zaprzyjaźnione nie zawiedli i pokazali, że są chętni do działania.
Tekst/foto: Renata Dębkowska